Volledig scherm
Adrie Koster. © ANP Pro Shots

Het begin valt tegen, maar Koster kan een kruikje breken bij Willem II

Willem II haalde minder punten dan vorig seizoen in wedstrijden tegen dezelfde tegenstanders. De aanvallende intenties vergoeden echter veel. Er is volop vertrouwen dat het goed komt.

Willem II begon met een nieuwe trainersstaf en een gerenoveerde selectie voortvarend aan de competitie. Die is nu twaalf duels gevorderd. Op een derde van het seizoen is de conclusie gerechtvaardigd dat het voorlopig tegenvalt, al zijn er best verklaringen voor.

In de hoop het beter te doen dan op basis van de begroting zou mogen worden verwacht, nam de Tilburgse club risico bij het aantrekken van sommige spelers. Het was al de vraag wanneer Mattijs Branderhorst en Jordens Peters fit zouden raken. Daar kwamen met Dimitris Kolovos, Vurnon Anita, Thomas Meissner en Aras Özbiliz nog vier spelers met een recent blessureverleden bij.

Overtuiging

Aan Özbiliz en Kolovos heeft Willem II tot op dit moment nog weinig gehad. Maar het was een risico dat de technische leiding van de Tilburgse club op de koop toe nam. Nog steeds heerst er de overtuiging dat bijvoorbeeld de Griek van enorm toegevoegde waarde kan zijn als hij helemaal fit is. Dat moment nadert. Want Kolovos is hersteld van hamstringklachten, een van de reacties van zijn lichaam op de zware knieoperatie die hij eerder onderging.

Meissner is sinds een maand weer helemaal fit. Volgens trainer Adrie Koster komt ook Özbiliz eraan. De vleugelspeler wordt na de interlandbreak terugverwacht. Anita kan alleen maar beter worden als hij regelmatig wedstrijden gaat spelen. En datzelfde geldt bijvoorbeeld voor Jordens Peters. Het beste moet dus nog komen bij Willem II.

Volledig scherm
Aan Aras Özbiliz heeft Willem II tot op dit moment nog weinig gehad © Pro Shots / Toin Damen

Succesvoller

Ook het competitieprogramma geeft er aanleiding toe om te veronderstellen dat de tweede helft van het seizoen succesvoller zal zijn. Willem II treft bijvoorbeeld de vier clubs die nu nog lager genoteerd staan op de ranglijst, in 2019 allemaal thuis. Er is dus voldoende gelegenheid om punten te rapen.

Zeker na de overtuigende start met overwinningen bij FC Groningen (0-1) en thuis tegen Heracles (5-0) is het wonderlijk dat je naar dergelijke aanknopingspunten moet zoeken. Gevoelsmatig zou je zeggen dat Willem II het beter doet en ook meer scoort dan vorig seizoen. Maar in dezelfde twaalf wedstrijden vorig seizoen maakte de Tilburgse club er net als nu zeventien.

Geduld

Intussen is het moeilijk om geduld op te brengen. Hoezeer de Tilburgse club, die in augustus voor de laatste keer won, naar een succesje hunkert bleek afgelopen zaterdag in de Johan Cruijff Arena. Koster, toch altijd de rustig zelve, liet zich ertoe verleiden andere dingen te doen dan gebruikelijk in de hoop wat te kunnen forceren. Maar al snel was Willem II ook tegen Ajax kansloos (2-0).

De omschakeling naar het voetbal dat ze in Tilburg zo graag spelen, verloopt dus bepaald nog niet vlekkeloos. Willem II haalde uit de eerste twaalf wedstrijden zelfs zes punten minder dan het vorig seizoen onder trainer Erwin van de Looi deed tegen dezelfde tegenstanders. Uit de nog resterende zes duels voor de winter haalde Willem II vorig seizoen tien punten. Het zal een hele toer zijn om dat aantal te evenaren. Maar de intentie waarmee gevoetbald wordt vergoedt veel. Wie 4-3-3 speelt heeft veel krediet en kan in Tilburg een kruikje breken. 

Volledig scherm
Diego Palacios, Thomas Meissner en Jordens Peters. © ANP Pro Shots