Volledig scherm
Alexander Isak. © BSR Agency

Isak maakt tongen in Zweden los door sterke prestaties bij Willem II

Alexander Isak is het onderwerp van felle polemieken in de Zweedse kranten. Die vinden dat de 19-jarige spits op grond van zijn prestaties bij Willem II opgenomen moet worden in de nationale selectie, die woensdag met het oog op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Noorwegen bekend wordt gemaakt. Toch is de kans groot dat hij niet tot het keurkorps van bondscoach Janne Andersson hoort.

Andersson reisde met zijn assistent Peter Wettergren naar Nederland om duels van Isak te bekijken. Dat is zo’n beetje de Zweedse tegenhanger van Frenkie de Jong. Isak verhuisde twee jaar geleden op 17-jarige leeftijd voor negen miljoen euro naar Borussia Dortmund, dat hem een half jaar aan Willem II verhuurde. In zeven eredivisieduels kwam Isak tot vier treffers en een assist, terwijl hij in de halve finale van het bekertoernooi tegen AZ een belangrijke treffer produceerde.

Volgens de Zweedse kranten had Isak, die in eigen land vergeleken wordt met Zlatan Ibrahimovic, al een uitverkiezing in de nationale ploeg verdiend. Maar Andersson lijkt de voorkeur te geven aan spelers als Robin Quaison (Mainz) en Sebastian Andersson (Union Berlin). Isak is volgens de pers wel een serieuze opties voor de interlands tegen Spanje en Malta die later volgen.

  1. Willem II - Ajax is al uitverkocht; Willem II - Fortuna bijna

    Willem II - Ajax is al uitver­kocht; Willem II - Fortuna bijna

    Ook bij de eerstvolgende thuiswedstrijd verwacht Willem II een vol stadion; dat is op zaterdag 30 maart (18.30 uur) tegen Fortuna Sittard. Voor dat duel zijn nog enkele honderden kaartjes beschikbaar. De Tricolores zijn na een moeizame seizoensstart inmiddels behoorlijk op dreef. Ze bereikten de bekerfinale en zijn na de uitzege bij Feyenoord (2-3) in het linkerrijtje van de eredivisie beland. Daardoor strijdt de ploeg van Adrie Koster op twee fronten voor een ticket voor Europees voetbal.