Willem II liep na het seizoen 1987-1988 door een eenmalige escapade van de KNVB ondanks een vierde plaats Europees voetbal mis.
Volledig scherm
Willem II liep na het seizoen 1987-1988 door een eenmalige escapade van de KNVB ondanks een vierde plaats Europees voetbal mis. © BSR/SOCCRATES

Late genoegdoening als Willem II Europa in zou gaan

De voetbalbond, de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) buigen zich vandaag over de ontstane situatie nu er minimaal tot 1 juni niet gevoetbald kan worden. Omdat contracten van spelers op 30 juni aflopen is de kans dat de competitie wordt uitgespeeld vrijwel nihil. 

De ranglijst die na 26 en voor sommige clubs 25 wedstrijden op het bord staat moet de leidraad zijn. Op basis van die ranglijst zou Willem II zich kwalificeren voor de voorronde van de Europa League. Voor een aantal clubs een erg onbevredigende gang van zaken natuurlijk.

Maar historisch gezien zou het niet onterecht zijn als Willem II vijftien jaar na de wedstrijden tegen AS Monaco eindelijk weer eens een Europese campagne kan starten. Het zou een late genoegdoening zijn voor hetgeen er aan het einde van het seizoen 1987-1988 gebeurde. 

Willem II eindigde in het jaar na de promotie naar de eredivisie op een verrassende vierde plaats. Die klassering was altijd goed geweest voor kwalificatie voor een van de Europese toernooien. Maar juist dat seizoen was een uitzondering op de regel. De KNVB had play-offs ingevoerd om de strijd om de Europese plekken nog wat aantrekkelijker te maken.

Play-offs

Dat Nederland niet per definitie de nummer vier afvaardigde maar ook lager genoteerde clubs nog een kans zouden krijgen op Europees voetbal stuitte in die jaren op veel kritiek bij UEFA. Die stond de play-offs om een Europees ticket voor een keer toe omdat die door de KNVB in het competitie-reglement waren opgenomen. Maar na dat seizoen moest het meteen afgelopen zijn, want het zou leiden tot devaluatie van de Europese toernooien. 

Het geweldige seizoen 1987-1988 eindigde voor Willem II alleen met plaatsing voor die Europese play-offs. In een hele competitie streed de Tilburgse club met FC Groningen, FC Twente en VVV om een ticket. Het toetje kostte Hans Werdekker zijn plek in de Oranje-selectie voor het EK van 1988. Bondscoach Rinus Michels nam Wim Koevermans mee, die wel meteen beschikbaar was. 

Tien jaar wachten

FC Groningen won de play-offs. Het haalde een punt meer dan Willem II dat op de tweede plek eindigde en dus overal naast greep. De Tilburgers moesten nog tien jaar op een rentree in Europa wachten. 

Indien de competitie niet kan worden uitgespeeld zal geen enkele regeling bevredigend zijn als het om een verdeling van de ‘prijzen’ gaat. Maar als het een voordeeltje voor Willem II oplevert zou dat gezien het verleden zeker niet onbillijk zijn.