Willem II-fans steken vuurwerk af in het uitvak in Sittard.
Volledig scherm
Willem II-fans steken vuurwerk af in het uitvak in Sittard. © BSR Agency

Martin van Geel: ‘Dieptriest gedrag van een aantal Willem II-fans’

Willem II veroordeelt het gedrag van een aantal van de eigen supporters die waren meegereisd naar Sittard voor de uitwedstrijd tegen Fortuna afgelopen zondag. Aan het begin van de wedstrijd zijn drie Willem II-stewards in het uitvak fysiek belaagd. 

Deze stewards probeerden te voorkomen dat vuurwerk werd afgestoken, maar werden daarbij gehinderd door enkele personen. Algemeen directeur Martin van Geel: ,,Het is onacceptabel dat stewards, nota bene onze eigen vrijwilligers, zo behandeld worden. Vuurwerk is uit den boze in voetbalstadions en dat onze stewards door meerdere personen belaagd worden is diep triest. Wij doen er alles aan om deze mensen een passende straf op te leggen.”

Stadionverbod

Willem II is samen met de politie Tilburg een onderzoek gestart om de identiteit van de personen die stewards belaagd hebben en vuurwerk meenamen en/of afstaken, te achterhalen. Identificatie zal leiden tot een stadionverbod. De club hanteert daarbij de KNVB-richtlijn stadionverbod. Eventuele boetes die de club vanuit de KNVB worden opgelegd, worden waar mogelijk op de daders verhaald. Willem II is door de KNVB al diverse keren bestraft voor het afsteken van en gooien met vuurwerk door supporters. In april 2018 moest de club in de thuiswedstrijd tegen Vitesse de KingSide leeg laten. 

Goed gesprek

Jan van den Dries, voorzitter van de officiële supportersvereniging, wil voorstellen om een meeting te organiseren met alle partijen. ,,Supportersgroeperingen, mensen van de club, stewards... Want dit verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs. Zeker niet omdat het onze eigen vrijwilligers betreft die fysiek zijn belaagd. Ik zat zelf ook in het uitvak, maar op een afstand van waar het gebeurde. Ik zag op een gegeven moment alleen een paar stewards met verwondingen afgevoerd worden. En na de wedstrijd staat er dan politie en ME te wachten. Als je met je kind naar een wedstrijd gaat, dan zit je niet op dit soort taferelen te wachten. Daarom lijkt een goed gesprek op korte termijn mij het beste.” 

Wim Vos, voorzitter van supportersvereniging KingZine, liet weten niet te willen reageren op deze kwestie.