Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hein Eikenaar/BD

Politiestaking? Geen reden Willem II - Excelsior af te blazen

TILBURG - De politiestaking komend weekend is voor burgemeester Theo Weterings geen reden om de wedstrijd tussen Willem II en Excelsior af te blazen. Die wordt zaterdagavond gespeeld.

,,Er is een risico-inschatting gemaakt door de lokale driehoek (burgemeester, politiechef en officier van justitie) en dat geeft geen aanleiding voor bijzondere besluiten", zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,We blijven de situatie wel in de gaten houden. Op basis van de informatie die we krijgen, kan de situatie dus nog veranderen."

Ook wat betreft het horecatoezicht in de binnenstad voorziet Weterings geen problemen en worden er geen extra maatregelen genomen. 

Kort geding

Minister Grapperhaus van Justitie heeft overigens een kort geding aangespannen om de aangekondigde politieacties dit weekend te verbieden. Volgens hem zorgt de staking voor 'onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid'. Vrijdag doet de rechter uitspraak in de kwestie.

De politiebonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat niet in gevaar komen. 112 blijft bereikbaar voor spoed. Agenten voeren actie voor een betere cao, met onder meer verlaging van de werkdruk en een beter salaris. 

Eerder schakelde de politie haar inzet bij Festival Decibel in Hilvarenbeek al terug. De organisatie zette extra beveiliging in. Eind augustus seponeerde de politie Team Verkeer van de regio Zeeland-West-Brabant voor ruim 170.00 euro aan boetes voor snelheidsovertredingen.

Stewards

De inzet van de politie bij voetbalwedstrijden van Willem II - met uitzondering van risicowedstrijden - is de afgelopen jaren al teruggeschroefd. Gemiddeld zijn twintig agenten aanwezig, hoofdzakelijk bikeragenten, voor de veiligheid buiten het stadion.

In het stadion zorgt Willem II zelf voor de veiligheid met de inzet van stewards en een beveiligingsbedrijf. De staking maakt in die zin niets uit, laat de club weten. ,,Binnen verandert er niets. We zetten geen extra mensen in." 

Tilburg e.o.