Volledig scherm
Feest bij Willem II. © Marcel van Dorst

Robbemond kan na zege op NAC een kruikje breken bij Willem II

Onder trainer Reinier Robbemond is Willem II in een paar weken tijd heel volwassen geworden. De Tilburgse club kon tegen NAC het gemis van een handvol verdedigers makkelijk compenseren en speelde zich zo goed als veilig.

NAC pocht graag met zijn aanhang, die in het Bredase stadion voor Zuid-Europese taferelen zorgt. Willem II vond gisteren bij de brunchwedstrijd met als inzet het zo goed als veiligstellen van de plek in de eredivisie, het recept om die fans stil te krijgen. De Tilburgers wonnen vrij eenvoudig met 1-2.

Dat de streekderby uitdraaide op een 'non-wedstrijd' irriteerde NAC-trainer Stijn Vreven. De Belg vond het 'ongelooflijk pijnlijk'. Maar dat zijn ploeg tot zo weinig in staat bleek, lag vooral aan het spel van Willem II. De Tilburgse ploeg is in een paar weken tijd volwassen geworden. 

Dat is voor een groot deel de verdienste van trainer Reinier Robbemond (foto rechts) en zijn staf. De vervanger van Erwin van de Looi bleef rustig in een week waarin Darryl Lachman met een schorsing en Fernando Lewis en Mo El Hankouri met blessures wegvielen. Waar zijn voorganger in het verleden geregeld voor een extra verdediger koos, hield hij vast aan het concept dat de laatste weken redelijk succesvol was.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Vreugde bij de staf van Willem II. © ANP Pro Shots

Het broertje van

Hij posteerde Jordy Croux op de linkerflank, Damil Dankerlui rechts achterin en Giliano Wijnaldum in het centrum van de defensie. ,,Die had zijn plekje verdiend”, reageerde Robbemond op de polemiek die het inbrengen van Wijnaldum losmaakte onder de Tilburgse fans. ,,We wilden hoge druk zetten. Dan is het lekker dat er in de laatste linie iemand staat die behoorlijk snel is", doelde hij op de jongere broer van Georginio Wijnaldum, die als cipier diende voor de snelle NAC-aanvaller Sadiq Umar.

Willem II legde in het eerste kwart van de wedstrijd de basis voor de zege, door NAC in de opbouw geen moment rust te gunnen. En door een vlotte goal, omdat doelman Nigel Bertrams een voorzet van Jordy Croux fout taxeerde. 

Quote

We wilden hoge druk zetten. Dan is het lekker dat er in de laatste linie iemand staat die behoorlijk snel is

Reinier Robbemond

Kwetsbare plek

De meest kwetsbare plek lag bij de Tilburgers rechts achterin. Dankerlui kreeg al vlot geel en moest maar overtredingen blijven maken. Robbemond greep in en haalde de voormalige Ajacied naar de kant. Die ingreep kwam te laat om de gelijkmaker te voorkomen. Uit een door Dankerlui veroorzaakte vrije trap kopte Arno Verschueren raak. Willem II heeft ook aardig aan zijn spelhervattingen gesleuteld. Bij de eerste corner dook Elmo Lieftink al vrij op bij de tweede paal, maar hij kon de bal niet toucheren. Uit de derde hoekschop was het wel raak: Fran Sol kon de bal bij de tweede paal ongehinderd terugkoppen naar Ben Rienstra.

Dat Willem II zich met zijn gekunstelde defensie probleemloos naar de zege manoeuvreerde, zegt volgens Robbemond alles over ‘het gevoel binnen de spelersgroep’. ,,Strijd, beleving, spirit. Daar hebben we de laatste weken op ingezet", aldus Robbemond. ,,Dat zie je elke dag ook terug op de trainingen. Spelers gaan mokkend naar binnen als ze een trainingspartijtje verloren hebben.”

Quote

Strijd, beleving, spirit. Daar hebben we de laatste weken op ingezet.

Reinier Robbemond

'Ze kennen mijn ambities'

Met de manier waarop Willem II zich sinds de thuiswedstrijd tegen PSV manifesteerde, stelde Robbemond zich kandidaat voor de vacante functie van hoofdtrainer in het Koning Willem II Stadion. De rode kaart voor Lachman bij Excelsior voorkwam dat hij vijf wedstrijden ongeslagen bleef. Maar met drie zeges en een gelijkspel doen de Tilburgers het onder zijn leiding bovengemiddeld goed.

,,Ze kennen mijn ambities", zegt Robbemond, die al eind januari, toen zijn voorganger Van de Looi zijn vertrek kenbaar maakte, aangaf hoofdtrainer te willen worden in Tilburg. ,,Voorlopig geniet ik van elke dag dat ik met de spelers aan het werk ben. Er is een klik: dat zie je aan de manier waarop ze op de staf reageren en de echtheid daarvan."

De fans zullen na gisteren waarschijnlijk geen moeite meer hebben met een aanstelling van Reinier Robbemond. Wie van NAC wint, kan in Tilburg een kruikje breken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement