Volledig scherm
Virgil van Dijk scoorde direct bij zijn debuut. © Getty Images

Willem II gaat financieel topjaar tegemoet en wacht op transferinkomsten van Van Dijk

Met Willem II en FC Groningen staan zondag de clubs tegenover elkaar die het meeste baat hebben bij de toptransfer van Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool. Het wachten is op het exacte transferbedrag.

Willem II gaat financieel een topjaar tegemoet. De verhuizing van voormalig jeugdspeler Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool doet de kassa rinkelen, omdat de club recht heeft op een doorverkooppercentage. Daarnaast zijn er nog extra inkomsten uit de beker, een toernooi dat nooit wordt meegenomen in de begroting.

Volledig scherm
Van Dijk leverde Willem II ooit vier ton op, nadat hij Celtic verliet voor Southampton. © Pro Shots

Welk bedrag Willem II exact zal ontvangen voor de transfer van Van Dijk, is nog steeds niet bekend. De club gaat uit van ruim drie ton bij een verkoopsom van 84 miljoen euro. De financiële man van Willem II heeft inmiddels contact met zijn collega van Sout­hampton, dat in het verleden al eens een factuur van vier ton ontving uit Tilburg, nadat Van Dijk was overgekomen van Celtic.

Factuur

,,Als de transfersom eenmaal bekend is, dan gaat het heel snel”, zegt algemeen directeur Berry van Gool. ,,Dan is het voor Willem II zaak om een factuur op te maken en naar Southampton te sturen. De opbrengst komt boekhoudkundig ten bate van de begroting van dit seizoen. Maar het kan zijn dat er in termijnen betaald wordt. Zo kregen we eerder de vergoeding voor Van Dijk bij zijn verhuizing van Schotland naar Engeland ook in drie termijnen overgemaakt. Dat bedrag hadden we pas na twee jaar helemaal binnen.”

Volledig scherm
Willem II-spelers Thom Haye, Ben Rienstra en Jop van der Linden vieren de bekeroverwinning op Heerenveen. © Pro Shots / Toin Damen

Inkomsten uit transfers waren niet in de begroting opgenomen. En ook het bekertoernooi zorgt voor positieve cijfers. Het spelen van een kwartfinale levert een vaste vergoeding van 45.000 euro op. Van Gool schat dat de thuisduels met Heerenveen en RKC Waalwijk aan recette-inkomsten allebei 50.000 euro opleverden. De kaartverkoop voor de kwartfinale met Roda JC verloopt voorspoedig. Dat duel moet aan recettes ook minimaal 50.000 euro opleveren voor de Tilburgse clubkas.

Half miljoen

Het bekertoernooi levert zo nu al minimaal 200.000 euro op. Bereikt Willem II de halve finale, dan loopt de vergoeding op naar 90.000 euro, nog afgezien van recette-inkomsten. Gevoegd bij de claim op Van Dijk kan Willem II halverwege het seizoen al een half miljoen aan meevallers noteren.

Volgens Van Gool maakte de stabiele financiële positie het mogelijk om tijdens de winterstop spelers te halen. Willem II legde de clubloze Giliano Wijnaldum voor een half seizoen vast, terwijl Damil Dankerlui transfervrij van Ajax overkwam en een contract voor 2,5 jaar tekende. ,,In de winterstop hebben de meeste clubs geen geld”, zegt Van Gool. ,,Als we met Dankerlui tot de zomer gewacht hadden, waren er misschien meer clubs opgesprongen. Dat je nu kunt toeslaan bij een speler die met zijn opleiding bij Willem II lijkt te passen, komt door onze gezonde financiële situatie.”

Ondanks de winst blijft voorzichtigheid volgens Van Gool geboden. Begin februari gaan de gesprekken met de gemeente door over een eventuele aankoop door Willem II van het stadion. Bovendien moet de Tilburgse club nog gaan investeren om het complex van RKTVV geschikt te maken als trainingsaccommodatie. 

Volledig scherm
Dankzij de gezonde financiële situatie kon Willem II snel handelen met Damil Dankerlui. © ©Toin Damen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement