Het Koning Willem II Stadion.
Volledig scherm
Het Koning Willem II Stadion. © Soccrates

Willem II - Heerenveen in 1951 ook al eens afgelast, toen vanwege pokkenepidemie

Het is niet de eerste keer dat er een streep gehaald wordt door een wedstrijd tussen Willem II en Heerenveen. In 1951 gooide een pokkenepidemie, die Tilburg in zijn greep had, roet in het eten.

In 1951 plaatsten beide clubs zich voor de kampioenspoule, waaraan ook PSV, DWS en Blauw Wit deelnamen. Inzet was de nationale titel. De ontknoping van het landskampioenschap viel vrijwel samen met het uitbreken van een pokkenepidemie die de stad Tilburg trof. Het gevolg: niemand mocht de stad in of uit. Aanvankelijk werd het Willem II verboden om de reis naar Heerenveen te maken. Maar door bemiddeling van Karel Lotsy kwam het toch tot een compromis.

Willem II mocht afreizen naar Friesland. Maar zolang de isolatietoestand van kracht was mocht de Tilburgse club geen supporters meenemen. Een delegatie van dertig, veertig man. Daartoe moest het beperkt blijven. Clubs die in de kampioenspoule op bezoek moesten bij Willem II mochten maar maximaal zestig mensen meenemen. PSV pakte de titel. Willem II eindigde als derde.