Volledig scherm
Karim Coulibaly (rechts) als invaller tegen PSV. © BSR/Soccrates

Willem II nog niet naar voetbalpiramide

Ondanks de promotiemogelijkheden naar de derde divisie blijft Willem II met zijn tweede team ook het komende seizoen op maandag actief.

Willem II gaat met zijn tweede team, ook al zou het op een promotieplek eindigen, nog niet naar de voetbalpiramide. De Tilburgse club begon twee weken geleden met een 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag aan de kampioenspoule en verloor gisteravond met 4-1 uit bij FC Twente 2.

Dat duel, gespeeld op het trainingscomplex van de eerste divisionist in Hengelo, stond in het teken van de rentree van Karim Coulibaly. De Fransman liep aan het einde van de voorbereiding op dit seizoen een spierblessure op en moest een operatie ondergaan. Op 23 april van het vorig jaar speelde hij tegen Jong Helmond Sport zijn laatste officiële wedstrijd.

Voor het A-team van de Tilburgse club kwam Coulibaly, die in de zomer van 2017 werd overgenomen van AS Nancy, nog maar drie keer in actie. Op 30 september van dat jaar speelde hij een minuut mee in de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV en tilde hij zijn aantal minuten in de eredivisie naar 71. Daarna fungeerde hij alleen nog als bankzitter.

Potentie

De nieuwe trainer Adrie Koster zag in de voorbereiding wel potentie in de 25-jarige buitenspeler, die in Senegal geboren werd. Maar dan wel als vleugelspeler en niet als centrumspits, zoals diens voorganger Erwin van de Looi probeerde. Coulibaly heeft na dit seizoen nog een contract voor een jaar bij Willem II.

Gisteravond speelde Coulibaly een helft en was betrokken bij de Tilburgse treffer. Na een uitstekende actie over de linkerflank manoeuvreerde hij Kristofer Kristinsson in scoringspositie. De IJslander miste, maar kreeg van Quali Merabet een tweede kans. Toen was het wel raak.

De Fransman kan bij het tweede team van Willem II ritme opdoen omdat de Tilburgse club niets van doen heeft met de strenge richtlijnen die voor de zogenaamde ‘Jong-teams’ in de voetbalpiramide geleden. Behalve Coulibaly kregen ook Michael Woud, James McGarry, Driess Sadikki, Atakan Akkaynak, Kristofer Kristinsson en Victor van den Bogert van de A-selectie in Enschede speeltijd.

Uitwijkmogelijkheid

Willem II vindt het voorlopig belangrijker om spelers van de A-selectie die uitwijkmogelijkheid te bieden. De jeugdopleiding, die opnieuw wordt ingericht, levert nog niet genoeg talent op. Doorbraak van veel jonge spelers zou een reden kunnen zijn om in de toekomst wel naar de voetbalpiramide over te stappen. Dat vereist een forsere selectie omdat er dan ook in het weekeinde wordt gespeeld.

De KNVB versoepelde de promotiemogelijkheden voor clubs die nu nog in de maandagse competitie uitkomen. Als Jong FC Den Bosch, momenteel vierde in de hoofdklasse A, geen kampioen wordt kan een van de maandagse beloftenteams toetreden tot de piramide. De eindrangschikking in de kampioenspoule is daarvoor bepalend.