Volledig scherm
Mobiele eenheid op het Centraal Station zaterdag toen de Willem II supporters arriveerden in Amsterdam. © Marloes Laarschot

Willem II wil in Amsterdam vastgehouden supporters bijstaan bij juridische stappen

Willem II heeft in een officiële reactie op de website aangegeven de in Amsterdam vastgehouden supporters waar nodig te willen ondersteunen bij juridische stappen. De pakweg 150 fans reisden zaterdag op eigen gelegenheid naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Ajax, maar werden op het station tegengehouden.

Zonder toegang tot sanitaire voorzieningen, eten en drinken, hebben de supporters daar enige tijd moeten doorbrengen. Uiteindelijk is besloten dat de groep terug de trein in moest, om vervolgens af te reizen naar het stadion. De stad mochten ze vanwege een noodbevel van de gemeente Amsterdam niet in.

Onduidelijkheid

Willem II heeft zich vanaf zaterdag laten informeren over de gang van zaken, in de media verschenen verschillende lezingen. ‘Om duidelijkheid te krijgen heeft Willem II sinds de gebeurtenissen achter de schermen gesproken met supporters, de gemeenten Tilburg en Amsterdam en de politiekorpsen Tilburg en Amsterdam. Uit die gesprekken is voor de club echter niet geheel duidelijk geworden wat de ware lezing van het verloop van de dag is en op basis van welke informatie bepaalde beslissingen ten aanzien van onze supporters genomen zijn’, aldus Willem II op de clubwebsite. ‘Uit de geringe informatie die de club vooralsnog heeft, is ook niet gebleken dat onze supporters terecht zijn vastgehouden op Amsterdam CS.’

Confrontatie

Volgens woordvoerder Nahil Ou-Aissa van de politie in Amsterdam is er door het ingrijpen een confrontatie met de harde kern van Ajax voorkomen. Die hield zich volgens Ou-Aissa al in de buurt van het Centraal Station op. Er zouden bij de fans van Willem II bivakmutsen en vuurwerk zijn aangetroffen.

Stichting KingZine gaf maandag aan oneerlijk behandeld te zijn en juridische stappen te overwegen tegen de politie van Amsterdam. Ondanks de geringe informatie die nu bij de Tilburgse club bekend is, heeft Willem II wel duidelijk gemaakt de fans waar nodig te ondersteunen.