Volledig scherm
Björn Kuipers. © EPA

Arbiter Kuipers krijgt Egypte-Uruguay toegewezen

Björn Kuipers fluit vrijdag om 14.00 uur het WK-duel uit groep A in Jekaterinenburg tussen Egypte en Uruguay. De arbiter uit Oldenzaal wordt daarbij zoals altijd geflankeerd door assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel. Danny Makkelie ondersteunt Kuipers als videoarbiter.

Op de eindronde in Rusland is Makkelie vaste toegevoegde waarde van Team Kuipers in de hoedanigheid van videoscheidsrechter. De arbiter uit Dordrecht is een van de dertien videoarbiters op het WK en zit in elk geval bij alle wedstrijden van Kuipers in een speciale studio in Moskou achter de beeldschermen. De videoscheids kan corrigeren bij vier spelsituaties: doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en persoonsverwisselingen (verkeerde speler krijgt een kaart).

Voor de 45-jarige Kuipers is het zijn laatste toernooi op topniveau. Vier jaar geleden kwam hij ook in actie op het WK in Brazilië. Daar stonden de groepswedstrijden Engeland-Italië en Zwitserland-Frankrijk onder zijn leiding. In de achtste finales floot hij de wedstrijd tussen Colombia en Uruguay.

Suárez

Uruguay-vedette Luis Suárez is overigens een goede bekende van Kuipers. De Nederlandse arbiter had de leiding over Ajax-PSV toen de aanvaller van de Amsterdammers tegenstander Otman Bakkal in zijn schouder beet. Het incident werd destijds niet waargenomen door Kuipers. Suárez werd op basis van videobeelden zeven wedstrijden geschorst.

Rusland en Saoedi-Arabië zijn de twee andere landen in groep A. Zij spelen morgen de openingswedstrijd van het WK, een duel dat onder leiding staat van de Argentijn 
Nestor Pitana.