Volledig scherm
De Saoedische ploeg is in Moskou gearriveerd, waar donderdag het duel met Rusland wacht. © EPA

'Meerderheid Saoedische spelers vast niet op dag openingsduel'

Een groot deel van de Saoedische selectie zal donderdag, wanneer de openingswedstrijd van het WK tegen Rusland op het programma staat, niet vasten. Dat melden Arabische media.

Volledig scherm
Bondscoach Juan Antonio Pizzi en verdediger Osama Hawsawi. © AFP

Adel Ezzat, voorzitter van de Saoedische voetbalbond SAFF, zei eerder dat de spelers dispensatie hebben gekregen om toch tijdens de ramadan te eten en te drinken. Hij baseert zich op een gangbare uitzondering die geldt voor reizigers. Ook als er binnen Rusland wordt gereisd en je verblijft niet langer dan vier dagen in die plaats dan krijg je de status van reiziger en kun je dus het vasten later inhalen. Alle landen moeten tijdens het WK flinke afstanden afleggen omdat de wedstrijden in verschillende steden worden gehouden. In de islam krijg je de status van reiziger indien je een afstand van minimaal 80 kilometer aflegt. De Saoediërs moeten achtereenvolgens naar Moskou (tegen Rusland), Rostov (Uruguay) en Volgograd (Egypte). Hun thuisbasis in Rusland is in Sint-Petersburg.

Saoedi-Arabië bereidde zich in het Zwitserse Zürich voor op het WK. Vier spelers hebben bij het trainingskamp toch gevast. Maar vorige week vrijdag, toen het oefenduel met Duitsland (2-1 verlies) werd gespeeld, gingen ook de bewuste vier voetballers overstag.

In Rusland moeten de Saoediërs bovendien langer vasten dan in eigen land. In Riyadh vast men ruim 13,5 uur. In Sint-Petersburg, waar de dagen langer zijn, is dat ruim 18,5 uur.

Ondanks de dispensatie wil Juan Antonio Pizzi, de Argentijnse bondscoach van Saoedi-Arabië de voetballers niets opleggen. ,,Ik respecteer de keuze van de spelers. Wij kunnen als technische staf alleen uitleggen wat voor weerstand ze op het WK kunnen verwachten. Daarna is het aan hen om een afweging te maken.’’

Saoedi-Arabië is wellicht het enige moslimland dat met de ramadan op het WK te maken krijgt. De vastenmaand eindigt waarschijnlijk op donderdag, afhankelijk van de maanstand. Vrijdag nemen Marokko en Iran het tegen elkaar op. Tunesië, Egypte, Senegal en Nigeria zijn de andere moslimlanden die deelnemen aan het WK. Daarnaast hebben landen als Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en België moslims in de selectie. De wedstrijd Rusland-Saoedi-Arabië begint om 17 uur Nederlandse tijd. 

Volledig scherm
Bondscoach Juan Antonio Pizzi met Turki Al Sheikh, minister van Sport in Saoedi-Arabië. © REUTERS