Volledig scherm
De man op wie alle ogen gericht zijn: Neymar. © Getty Images

Wat je moet weten over Groep E: Brazilië, Zwitserland, Costa Rica en Servië

In aanloop naar het WK zetten we dagelijks twee groepen uiteen. Met vandaag als eerst poule E, met Brazilië, Zwitserland, Costa Rica en Servië.

Volledig scherm
Bryan Ruiz na zijn doelpunt tegen België maandag. © BELGA

Eigenlijk draait het in deze poule maar om één land, Brazilië. Voor dat land staat er nogal wat op het spel nadat het vier jaar geleden in eigen land op vernederende wijze werd uitgeschakeld door Duitsland in de halve finales: 1-7. Vanaf morgen is het payback time. De wedkantoren zijn het erover eens, statistiekenbureau Gracenote is het ermee eens: Brazilië is dé grote favoriet om wereldkampioen te worden in Moskou.

Brazilië kan in de groepsfase in elk geval lekker warmdraaien. Want laten we wel zijn, de opponenten zijn geen hoogvliegers. Costa Rica maakte het Oranje vier jaar geleden meer dan lastig in de kwartfinales, maar het zou een behoorlijke stunt zijn als die ploeg de groepsfase overleeft. Om aan het niveau te wennen oefende het Costa Rica van Bryan Ruiz tegen Engeland en België voor het WK, maar met twee kansloze nederlagen (2-0 en 4-1) leverde dat verder weinig zelfvertrouwen op.

Volledig scherm
Neemt Sergej Milinkovic-Savic zijn team bij de hand? © AFP

En dan Servië. Je hoort weinig over ze, maar met Dusan Tadic (Southampton), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Nemanja Matic (Manchester United) en Aleksandar Kolarov (AS Roma) beschikken de Serven over een team dat in vorm wel eens kan verrassen. Maar de poule, met behalve Brazilië ook Zwitserland, valt niet mee. De Zwitsers hebben een uitermate degelijk, taai elftal dat het afgelopen EK en WK telkens de groepsfase overleefde, maar daarna direct werd uitgeschakeld. Met 27 punten uit tien wedstrijden in de WK-kwalificatie heeft Zwitserland laten zien een team te zijn om rekening mee te houden. Ook in de oefenwedstrijden maakte Zwitserland indruk, met onder meer een 1-1 gelijkspel tegen Spanje. Niet voor niets is het land de nummer 6 op de wereldranglijst van de FIFA.

Prognose: Brazilië en Zwitserland
Dat Brazilië groepswinnaar wordt, is op voorhand geen punt van discussie. Wij verwachten daarachter een strijd tussen Zwitserland en Servië voor het tweede ticket voor de achtste finales, die in het voordeel van de Zwitsers wordt beslecht. Die ogen (vooraf) stabieler.

Programma
17 juni, 14.00 uur: Costa Rica – Servië
17 juni, 20.00 uur: Brazilië – Zwitserland
22 juni, 14.00 uur: Brazilië - Costa Rica
22 juni, 20.00 uur: Servië – Zwitserland
27 juni, 20.00 uur: Servië – Brazilië
27 juni, 20.00 uur: Zwitserland - Costa Rica

Volledig scherm
Eén van de blikvangers bij de Zwitsers: Xerdan Shaqiri. © AFP