Volledig scherm
Portugal wil na het veroveren van de Europese titel ook succes op het WK. © AP

WK-favorieten: Europees kampioen heeft meer in huis dan Ronaldo

Morgen begint het WK in Rusland. Het sterk bezette toernooi kent niet één, maar meerdere favorieten. Deze krant ontleedt in aanloop naar de openingswedstrijd dagelijks een van de grootste kanshebbers. Vandaag deel 6: Portugal.

De kracht

Volledig scherm
Bernardo Silva beleefde een prima debuutseizoen voor Manchester City. © Getty Images

Ja, natuurlijk draait het om Cristiano Ronaldo bij Portugal. Maar deze selectie heeft meer in huis dan de ster alleen. Wat dacht u van Bernardo Silva? Hij speelde een prima debuutseizoen voor grootmacht Manchester City. Van hem moeten de creatieve impulsen komen vanaf de zijkanten. En dan heeft Portugal ook Gonçalo Guedes. Pas 21 jaar en een grote belofte. Daarover later meer.

Volledig scherm
Het ideale elftal van Portugal. © AD Sportwereld

De achilleshiel

Juist bij Portugal een enorm risico om als achilleshiel te benoemen, maar in Portugal wordt voorzichtig getwijfeld aan de kracht van de verdediging. Pepe, José Fonte en Bruno Alves beginnen toch aardig op leeftijd te komen, klinkt het in Zuid-Europa.

Op wie moeten we letten?

Komen we zoals beloofd terug op Gonçalo Guedes. De pas 21-jarige aanvaller is eigendom van PSG, maar speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Valencia in Spanje. Daar deed hij het uistekend. Rodrigo was de belangrijkste doelpuntenmaker, maar met vijf doelpunten en elf assists had ook Guedes een groot aandeel in het uitstekende seizoen (vierde) van Valencia.

Het meesterbrein

Volledig scherm
Fernando Santos durft door te selecteren bij Portugal. © AP

Bondscoach Fernando Santos staat voor de zware taak om Portugal na de Europese titel ook de beste ploeg van de wereld te maken. Hij trapt in ieder geval niet in de val om te lang vast te houden aan dezelfde groep spelers. Tien spelers die het EK wonnen, zijn er niet meer bij. ,,Het was extreem moeilijk om een selectie te maken’’, gaf Santos toe. ,,Maar ik ben een professional. Ik moet beslissingen nemen en ik weet dat ik niet iedereen tevreden kan houden. Ik kan niet zeggen of deze WK-selectie sterker is dan de EK-ploeg van twee jaar geleden. Maar ik heb er wel evenveel vertrouwen in.’’

Volledig scherm
Het beste elftal aller tijden van Portugal. © AD Sportwereld
Volledig scherm
Portugal wil na het veroveren van de Europese titel ook succes op het WK. © AP
Volledig scherm
Cristiano Ronaldo tijdens de training van Portugal. © EPA