Marie van den Hanenberg stapt weer dagelijks op haar fiets. Foto: Van Assendelft/Jeroen Appels
Volledig scherm
Marie van den Hanenberg stapt weer dagelijks op haar fiets. Foto: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Na haar heupoperatie heeft Marie van den Hanenberg (86) uit Nuland haar vrijheid weer terug

NULAND - Marie van den Hanenberg (86 jaar) uit Nuland kreeg vorig jaar een nieuwe heup. Ondanks haar hoge leeftijd twijfelde ze geen moment over de operatie.

,,Getwijfeld heb ik geen moment, die nieuwe heup moest er komen. Ik mag dan op leeftijd zijn, ik ben nog altijd erg actief. Maak graag lange fietstochten en ik rijd ook nog auto. Mijn kinderen hadden nog wel wat bezwaren. Want eerst werd gedacht dat ik een nieuwe knie nodig had. ‘Zou je dat nu wel doen? Je weet niet hoe het na de operatie gaat’, vroegen ze zich af. Maar ik had pijn en dat beperkte mijn vrijheid.

De pijn speelde vooral ‘s nachts op, ik lag er soms wakker van. Ook het lopen ging steeds minder vlot. De huisarts stuurde mij door naar de orthopeed in ziekenhuis Bernhoven. Op de foto’s was het meteen zichtbaar: een versleten heup. De heupkom stond scheef en was uitgesleten. Daarom had ik ook pijn in mijn knie. Hij stelde direct een nieuwe heup voor. Ik ben immers goed gezond en een heupoperatie is minder belastend dan een operatie aan de knie.

Vorig jaar 1 oktober ging ik onder het mes. De volgende dag werd ik overgebracht naar het zorghotel bij Bernhoven. Daar heb ik veertien dagen gelogeerd voordat ik weer naar huis ging. De eerste dagen had ik flink pijn en moest ik in de rolstoel. En dat is niks voor mij! Van de fysiotherapeut moest ik verschillende oefeningen doen en dat ging allemaal heel goed. Na enkele weken liep ik weer als een kievit rond.

Het ergste vond ik dat ik zes weken niet mocht fietsen of autorijden. Toen deze periode eindelijk om was, ben ik direct weer op de fiets gestapt voor een kort tochtje. Inmiddels maak ik weer lange fietstochten en ik ben afgelopen zomer op vakantie geweest naar Engeland. ‘s Nachts slaap ik weer goed en ik heb geen pijn meer. De operatie is mijn alles waard geweest. Ik heb mijn vrijheid behouden en ben van niemand afhankelijk.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch