Zeker twee doden door zeer zware storm: wind laat ravage achter in Brabant

Brabant en de Bommelerwaard hebben donderdag net als de rest van Nederland te maken gehad met een zeer zware westerstorm. In Gelderland, met de Bommelerwaard, gold tot 15.00 uur code rood. In Brabant gold tot 14.00 uur code oranje, maar is het inmiddels net als in de rest van Nederland code geel. 

Er is een aantal ernstige incidenten geweest, zoals een ongeluk met een lijnbus bij 's-Gravenmoer. In Nederland zijn zeker twee mensen overleden als gevolg van de storm. Van een derde is niet zeker dat zijn dood veroorzaakt werd door de storm. Er rijden er geen treinen meer. Lees hieronder een overzicht van de gebeurtenissen in Brabant. 

16.48 uur: Wie niet meer met de trein naar huis kan als gevolg van de westerstorm kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen op zoek naar een lift.

16.08 uur: De storm van donderdag was een van de zwaarste die ooit in Nederland is gemeten. Sinds de eerste meting in 1901 waren er slechts zes hevigere stormen.

16.01 uur: Van Al Jazeera, The Weather Channel tot zelfs de Verenigde Naties: het filmpje van een man die vanochtend letterlijk omver werd geblazen op een plein in Den Bosch, gaat de hele wereld over

15.37 uur: Nu de harde wind is gaan liggen is het opruimen geblazen. Op veel plaatsen liggen nog omgewaaide bomen, of hangen losse platen aan gevels. Hulpdiensten en gemeenten zijn hier nog uren zoet mee. 

15.13 uur: De restauratie van een pand aan de Oude Rijksweg in Helvoirt gaat iets langer duren. De puntgevel was niet voldoende gestut, waardoor de wind er vandaag vat op kreeg. 

Volledig scherm
De punt van deze gevel in Helvoirt is omgewaaid. © Bart Meesters

15.00 uur: Code rood is weer ingetrokken. Overal in Nederland geldt vanaf nu weer code geel. 

Volledig scherm
Code geel vanaf 15.00 uur. © KNMI

14.46 uur: Op het grote kruispunt bij de McDonalds in Udenhout zijn meerdere stoplichten weggewaaid. Dat zorgt voor onduidelijkheid en vertraging op de N65. De ANWB waarschuwde eerder vandaag al dat de avondspits op veel plekken nog last gaat krijgen van de zware storm. 

14.29 uur: In Uden is het dak van een huis gewaaid. Het platdak van deze woning aan de Wachtendonk is bijna in zijn geheel weggeblazen en in de achtertuin terecht gekomen. Ook daar is grote schade. 

Volledig scherm
Dit dak in Uden waaide bijna in zijn geheel weg. © Van Assendelft

14.24 uur: Eén van de drie slachtoffers van de stormschade komt uit Vuren, aan de overkant van de Waal bij Woudrichem. De man van 66 is overleed nadat hij door een constructie van plexiglas viel. 

Het ongeluk gebeurden op een terrein aan de Industrieweg in Vuren. Een tweede man van 34 jaar oud, die ook dwars door de constructie is gevallen, is zwaargewond geraakt. Beide mannen zijn naar het ziekenhuis in Utrecht vervoerd. De arbeidsinspectie en recherche doen op dit moment onderzoek naar het ongeluk. Of het te wijten viel aan de storm is nog niet duidelijk.

14.07 uur: Zelden kreeg de politie zo veel meldingen binnen als vandaag, zo meldt de woordvoerder op Twitter. Tussen 09.00 uur en 12.00 uur kwamen 1.500 meldingen binnen bij de meldkamer van Zeeland-West-Brabant. Dat zijn meer dan acht meldingen per minuut, en dat in slechts één regio. 

14.02 uur: Hoe is dat nou, zo hoog in een toren tijdens de storm? Het wiebelt een beetje in Westpoint, zeggen bewoners

13.45 uur: Het blijft een zooitje op de A2. Bij Zaltbommel werd tot dit moment hard gewerkt aan het bergen van een vrachtwagen. De weg richting Den Bosch is lang dicht geweest om een vrachtwagen op de Martinus Nijhoffbrug te bergen. 

Verderop, op de A2 richting Eindhoven, waaien nog steeds boven om. De weg is daarom al urenlang dicht. Wie van Den Bosch naar het zuiden moet, kan het beste omrijden via Vught en Tilburg. 

13.37 uur: Op de Biezendijk tussen Veghel en Zijtaart is donderdagochtend een man uit Zijtaart gewond geraakt toen een boom op zijn busje viel. De traumahelikopter rukte uit, maar landde uiteindelijk niet. De man is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar zou buiten levensgevaar zijn. 

13.30 uur: Kantje boord. Deze vrachtwagen waaide bijna van de Weg van de Toekomst in Oss. Door kunst en vliegwerk lukt het de chauffeur toch om de wagen op de weg te houden. 

13.25 uur: In Megen kwam een aanhanger los. Het voertuig raakte eerst een andere auto en belandde toen in de sloot naast de Noord-Zuid. In Oss werd de Burgwal afgesloten omdat er stukken lood naar beneden dreigden te komen.

Er zit ook weer een beetje verbetering in de weersituatie: veerdienst Riveer meldt even na de middag dat de pont over de Waal tussen Brakel en Herwijnen weer in de vaart is. Dat geldt inmiddels ook voor de pont tussen Veen en Aalst over de Afgedamde Maas en het Drongelense Veer bij de Bergsche Maas. 

Varen op het veer in Megen zag er vanochtend zo uit:

13.20 uur: In het centrum van Kaatsheuvel waaien veel dakpannen van gebouwen. Een dakraam is gesneuveld en enkele straten zijn deels afgesloten, zodat voorbijgangers geen dakpannen op hun hoofd krijgen. 

Volledig scherm
Dakpannen waaien weg van gebouwen in Kaatsheuvel. © FPBM

13.17 uur: Lege afvalcontainers waaien momenteel gemakkelijk weg. Daarom, en uit veiligheid voor de medewerkers, is de Afvalstoffendienst in Den Bosch gestopt met ophalen van afval. Als de storm gaat liggen gaan de vuilniswagens weer rijden. Dat is naar verwachting na 14.00 uur. 

Wat vuilnismannen krijgen als ze tóch moeten werken, bleek in Riel. 

13.10 uur: In Olst, Vuren en Enschede zijn drie doden gevallen door de storm. Een van de doden is een Enschedeër van 62. Hij kwam om het leven op de Goolkatenweg in zijn woonplaats. Er viel een boom op zijn auto. In Olst is een eveneens 62-jarige vrachtwagenbestuurder uit Zwolle omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment brak een andere tak af die hem fataal werd.

De politie meldt in ieder geval de twee sterfgevallen in Olst en Enschede. De derde dode zou zijn gevallen in Vuren, meldt RTL Nieuws.

13.07 uur: In de hele regio waaien bomen om. Meestal zorgen die niet voor grote schade, maar aan de Bréautélaan in Vught trokken de wortels een paar leidingen mee. De hulpdiensten en Enexis zijn erbij. De situatie is onder controle. 

12.49 uur: Bij de Bossche Container Terminal (BCTN) is het werk stilgelegd, net als bij de Heinekenfabriek. Bij de BCTN werden zeker veertig lege containers op het terrein gevangen door de wind en vielen van de opgestapelde torens. 

Bij de Heinekenfabriek in Den Bosch had de wind veel invloed op de grote stapels lege kratjes die achter het hek op het terrein aan de Zandzuigerstraat staan. Dat veroorzaakte een flinke puinhoop. Duizenden kratjes trokken door de wind scheef op waaiden over het terrein heen.

Volledig scherm
© Domien van der Meijden

12.46 uur: Op enkele plekken in het Rivierengebied zijn donderdagmorgen fietsers van de dijk gewaaid. Dat gebeurde onder andere langs de Maas bij Ammerzoden. Behalve een nat pak liepen de fietsers voor zover bekend geen verwondingen op.

12.42 uur: Bij Meubitrend in Oss is een complete buitenwand stuk gewaaid. Isolatiemateriaal waait alle kanten op. 

12.34 uur: Het Prinsentuin College in Andel meldt dat acht van hun kinderen licht tot ernstig gewond in het ziekenhuis liggen. Zij zaten in de bus die vanochtend tegen een boom aan reed in 's-Gravenmoer. De chauffeur zat bekneld en raakte ernstig gewond. Ook hij is bij kennis en ligt in het ziekenhuis. 

12.22 uur: Bij de brandweer komen honderden zogenoemde prio 2-meldingen binnen. Dat zijn zaken die minder urgent zijn. Het is een gekkenhuis, ziet verslaggever Tom Tacken. Hij loopt de hele dag al mee met de brandweer. Hulpdiensten hebben meermaals opgeroepen alleen 112 te bellen als er echt een gevaarlijke situatie is. In andere gevallen kan de gemeente gebeld worden. 

12.19 uur: Een enge situatie op de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven vanochtend. De snelweg was enige tijd afgesloten nadat meerdere bomen op de weg waaiden. Toen een wagen van de Marechaussee langs de weg stond om automobilisten te waarschuwen, viel er nóg een boom om.

12.14 uur: In Uden zijn ze druk bezig met het met opruimen van een ravage bij sporthal Germenzeel in Uden. De wind sloeg daar onder het dakbeschot. Op dat moment waren kinderen van basisschool Camelot en een ouderenclubje daar aan het sporten. Snel en zonder problemen gingen ze naar buiten.

12.11 uur: Een bemanningslid van een binnenvaartschip is donderdagmorgen op de Maas ter hoogte van Well in de storm overboord gewaaid. De man kon even later levend uit het koude en onrustige water worden gevist. Alle hulpdiensten rukten uit voor de drenkeling, inclusief de traumahelikopter. 

12.08 uur: In verschillende plaatsen ontstaan gevaarlijke situaties omdat stoplichten kapot zijn gewaaid. Onder andere in Den Bosch, waar ook weer snel gewerkt wordt om de schade te repareren. Mag je nou doorrijden of niet, als een stoplicht kapot is? Dat is de vraag.

11.58 uur: Hoe gevaarlijk is het op de weg voor vrachtwagens? Zo gevaarlijk dus. 

11.50 uur: In de Efteling zijn veel attracties gesloten. Het attractiepark in Kaatsheuvel raadt mensen aan om een andere dag te komen. In elk geval de buitenattracties zijn dicht, net als het IJspaleis. Er zijn slechts een paar paden open, om de enkele honderden bezoekers van de ene binnenattractie naar de andere te laten gaan. 

11.44 uur: Ook in het centrum van Den Bosch is stormschade. Een deel van het centrum is daarom ontruimd. Het gaat om de Pensmarkt, waar mogelijk dakleer van één van de gebouwen is gewaaid. 

Dat dakleer belemmert ook de toegang tot het Tweede Korenstraatje, tussen de Pensmarkt en de Karrenstaart. Het plein is afgezet vanaf de Hooge Steenweg tot en met het Stadhuis. Dat maakt winkels als de Hema, VanHaren, Nelson en Only onbereikbaar. Daarnaast ligt er een hoop rommel op straat. 

11.41 uur: Een deel van het provinciehuis in Den Bosch is ontruimd. Het gaat om de eerste verdieping van de oostvleugel en de 23ste verdieping van de toren. 

Delen van de gevel van de eerste verdieping zijn losgeraakt, waardoor het gebouw is beschadigd. Werknemers die daar werkten, zijn naar het bedrijfsrestaurant verhuisd. Daar zitten ook de medewerkers van de 23ste verdieping. Dat is de hoogste etage van de provincietoren, waar de wind vrij spel heeft. Om het zekere voor het onzekere te nemen is ook die verdieping ontruimd. 

11.35 uur: De politie en brandweer waarschuwen nogmaals: bel alleen 112 als er bedreigende situaties zijn. Voor gewone schademelding moet gewoon de gemeente worden gebeld. 

11.30 uur: Rijkswaterstaat heeft het momenteel heel erg druk met het vrijhouden van de snelwegen. Maar ook als de storm donderdagmiddag gaat liggen, blijft er een hoop werk over. Schade aan borden, zoals deze lang de A59 bij Waalwijk, moet worden hersteld. 

Volledig scherm
Omgewaaid bord langs de snelweg in Waalwijk. © Erik Haverhals/FPBM

11.24 uur: In Waalwijk is een grote kraan omgewaaid. Het gevaarte ligt plat op de weg. Op videosite Dumpert staat een video van de val. 

Volledig scherm
De omwaaide kraan in Waalwijk. © FPMB

11.21 uur: In het hele land rijden geen treinen meer. Hoewel reizigers geen kant op kunnen, is station Breda ook afgesloten. Om veiligheidsredenen moesten alle reizigers het station verlaten. 

Volledig scherm
Station Breda afgesloten. © Saminna van den Bulk

11.20 uur: Brancheorganisatie LTO Glaskracht waarschuwt tuinders in regio's waar code rood geldt, om de kassen te verlaten omdat de kans op ongelukken door rondvliegend glas groot is.

11.18 uur: De politie zegt dat de bus kinderen, in de leeftijd van tien tot vijftien jaar, vervoerde naar een school in Andel. Op het moment van het ongeval zaten er dertien kinderen in de bus. Het is niet bekend hoe ernstig de verwondingen van de inzittenden zijn. De kinderen die niet gewond zijn geraakt, zijn opgevangen door familie.

11.17 uur: NS legt alle treinverkeer in Brabant plat vanwege zware storm: te veel beschadigde bovenleidingen

11.16 uur: Heftige beelden: voetgangers meegesleurd door wind in Den Bosch

11.08 uur: Bij het busongeluk in 's-Gravenmoer zijn vijf kinderen gewond geraakt. De buschauffeur is zwaargewond geraakt. De Waspikseweg is compleet afgesloten. 

11.03 uur: Al het treinverkeer in Nederland is gestaakt, meldt de NS. Het is onverantwoord om nog langer te rijden. Lees hier meer: https://www.bd.nl/dossier-zware-storm/ns-legt-alle-treinverkeer-in-brabant-plat-vanwege-zware-storm-te-veel-beschadigde-bovenleidingen~ad9932cc/

11.00 uur: In Oss is het GGZ-gebouw aan de Gezondheidsstraat deels ontruimd. Er is schade aan de gevel van het gebouw, aan de kant van de binnenplaats. Brandweer heeft met stutten een deel van het pand ondersteund. Zo'n dertig tot veertig mensen zijn opgevangen in het bedrijfsrestaurant. Het is nog niet bekend wanneer het gebouw weer wordt vrijgegeven. 

10.55 uur: Overal in de regio waaien dakpannen van daken. Op sommige plaatsen zorgt dat voor gevaarlijke situaties. Bij 013 in Tilburg waaiden donderdagochtend de zonnepanelen van het dak. Die liggen verspreid door de Tivolistraat. 

Volledig scherm
Zonnepanelen bij 013 in Tilburg. © Jan van Eijndhoven

10.48 uur: In Tilburg zijn twee fietsers gewond geraakte toen ze bedolven werden onder omvallende bomen. Dat gebeurde aan de Tordeldreef in Tilburg. Over de toestand van de fietsers is nog niets bekend. 

Volledig scherm
De fietsen liggen nog onder de bomen. © Toby de Kort

10.40 uur: We krijgen een foto van het busongeluk bij 's-Gravenmoer binnen. Het gaat om een lijnbus, die frontaal tegen een boom is aangereden.

Volledig scherm
Het ongeluk in 's-Gravenmoer, waar een bus frontaal op een boom is gereden. © FPMB

10.30 uur: De A2 van Den Bosch richting Eindhoven is afgesloten, nadat zeker twee bomen op de weg zijn gewaaid. Eén auto raakte zwaar beschadigd toen er een boom op viel. Het zou gaan om een voertuig van de Koninklijke Marechaussee. Er zijn geen gewonden geraakt. De brandweer probeert de bomen zo snel mogelijk van de weg te halen, zodat de weg weer vrij is.

10.25 uur: De A50 bij Oss is dicht, nadat een vrachtwagen is gekanteld. De weg richting Eindhoven is dicht. Weggebruikers moeten rekening houden met twee uur vertraging. 

Rijkswaterstaat adviseert alle weggebruikers de reis uit te stellen. Alleen als het echt niet anders kant. Rijden met aanhangers wordt ernstig afgeraden. 

10.18 uur: Hoe hard het waait? Heel hard. Daar kan deze man op dit plein in Den Bosch over meepraten. 

10.12 uur: Ook op de Midden-Brabantweg bij Loon op Zand is een ongeluk gebeurd met een bus. Die is omgewaaid. Het is onbekend of er gewonden zijn. De politie is aanwezig. 

Volledig scherm
De omgewaaide bus op de Midden-Brabantweg in Loon op Zand. © Anja van Beek/FPMB

10.06 uur: Op de Waspikseweg in 's-Gravenmoer is een ernstig ongeluk gebeurd. Een bus is vermoedelijk vanwege de harde wind tegen een boom gebotst. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen. Het zou gaan om tien kinderen. De hulpdiensten zijn massaal ter plekke om hulp te verlenen. ,,Geef hen de ruimte”, adviseert de politie.

09.58 uur: De schademeldingen die nu binnenlopen gaan verder dan omgewaaide bomen. Op het Koningsplein in Tilburg is een deel gevel van een toren kapot gewaaid. De brandweer heeft hulp ingeroepen van de politie, omdat er mogelijk meer glas uit de gevel waait. Omstanders worden op afstand gehouden. 

09.51 uur: Op de brandweerpost in Tilburg stromen de meldingen inmiddels binnen. Er is een speciale kazernecentrale opgestart, die alle calamiteiten met stormschade behandelt. De meldkamer aan de Ringbaan West wordt daarmee ontlast en vrijgehouden voor andere spoedgevallen.

Er komen meldingen binnen van onder andere losse dakdelen en omgewaaide bomen. 

09.43 uur: Op onder andere de N65 tussen Tilburg en Den Bosch liggen veel takken. Meerdere auto's zijn beschadigd door vallend hout. Langs de weg staan, onder andere bij Haaren, meerdere auto's met schade. Ook zijn stoplichten langs de weg afgebroken. 

Volledig scherm
Een groot stuk van een boom is op de N65 op een auto gevallen. © Karen van Luik
Volledig scherm
Ook op de Veemarktkade in Den Bosch knakte een stoplicht. © Domien van der Meijden

09.35 uur: Verschillende veerponten zijn uit de vaart genomen. Het gaat om onder andere het Capelse veer bij tussen Dussen en Sprang-Capelle en om de ponten bij Lith, Oijen en Maasbommel.

09.30 uur: Het regent omgewaaide vrachtwagens op de snelwegen. Inmiddels niet alleen meer in de Randstad, maar ook in deze regio. Op de A50 bijvoorbeeld, van Arnhem naar Oss, liggen ter hoogte van Heteren en Valburg twee vrachtwagens op de kant, zo meldt Rijkswaterstaat. 

09.22 uur: Geen stormvrij, maar juist extra lang op school. Op het Zwijsen College in Veghel krijgen leerlingen het advies om niet te gaan fietsen op het moment dat code oranje nog actueel is. Dit briefje kregen zij donderdagochtend van directeur Anita O 'Connor: 


Vandaag krijgen we te maken met een zware storm. Het zijn vooral de windstoten die zorgen voor gevaar. In de tweede helft van de ochtend bereiken die mogelijk snelheden van 120 kilometer per uur.

Wij adviseren onze leerlingen daarom om op school te blijven tot de storm weer is gaan liggen!

Met vriendelijke groet,

namens Anita O 'Connor (Algemeen directeur VO Veghel)

09.13 uur: De eerste meldingen van omgewaaide bomen komen binnen. Zoals hier in Den Bosch, aan de Van der Weeghensingel. Een grote tak van een kastanjeboom brak af, en belandde op een auto en op de weg. De auto raakte beschadigd; onder andere de achterruit ligt eruit. 

Dat uitgerekend deze kastanje slachtoffer is van stormschade is pikant. De gemeente wilde de bomen tot vijftien procent terugsnoeien. Onder andere omdat enkele bewoners klaagden over te weinig licht in hun huizen. Dat plan kon echter op felle kritiek rekenen van andere omwonenden, die zelfs dreigden met een kort geding. Daarom besloot de gemeente Den Bosch in augustus dat de snoei voorlopig zou worden uitgesteld

09.10 uur: Wie donderdagochtend tegenwind had op de fiets, kwam vrijwel niet vooruit. Uit de hele regio komen foto's binnen van scholieren die moeten afstappen om niet weg te waaien, zoals hier bij Stappegoor in Tilburg.

Volledig scherm
Fietsers bij Stappegoor in Tilburg moeten afstappen om de storm. © Toby de Kort
Volledig scherm
Diverse treinen vanaf station Tilburg zijn uitgevallen of rijden een aangepaste dienstregeling. © Sandra Bats/BD

09.01 uur: Veel treinen zijn uitgevallen of rijden niet. Dat geldt onder andere op station Tilburg, waar reizigers rekening moeten houden met vertragingen. Treinen naar de Randstad rijden niet verder dan Breda en sommige treinen die naar het noorden zouden gaan, stranden in Den Bosch. 

De NS heeft een aangepaste dienstregeling. Als er minder treinen rijden, kan er gemakkelijker worden ingegrepen door de hulpverleners. 

Op station Tilburg zorgen de stremmingen echter niet voor grote problemen. Veel reizigers hebben rekening gehouden met de verwachte vertraging en zijn op tijd vertrokken. 

08.55 uur: In Den Bosch hebben ze deze week al eerder schade gehad door de wind. In het gebied rondom de Rietveldenweg was dinsdagochtend sprake van een windhoos, die meer dan een minuut lang door de straten joeg. 

Gevolg was dat enkele schuttingen omwaaiden, stoplichten knakten en vooral veel losse spullen op straat rolden. Ook was er wat schade aan daken en gevels. 

08.48 uur: Wat kunnen we verwachten? Bij de brandweer in Tilburg zijn ze klaar voor een dag flink aanpoten. Ruim voor het hoogtepunt van de storm om 10.00 uur aandient, zijn de mannen en vrouwen van de noodhulp geïnstrueerd. 

Volledig scherm
De brandweer in Tilburg wordt geïnstrueerd voor de storm van 18 januari. © Tom Tacken

08.31 uur: Aangezien het hoogtepunt van de storm nog even op zich laat wachten, gaat het werk voor velen in eerste instantie gewoon door. Op deze bouwplaats in Heesch kan zelfs de hijskraan nog gebruikt worden. Een balkonplaat  van 7.000 kilo is opgehangen. Die is zo zwaar dat de wind er nauwelijks vat op kan krijgen. 

Toch zijn er al maatregelen genomen. Voor elke klus wordt bekeken of het veilig is of niet. Een ploeg bouwers die een muur zouden opzetten is bijvoorbeeld onverrichter zaken teruggekeerd. Dat werk gaat vanochtend niet door.

07.30 uur: De NS meldde woensdag al de dienstregeling voor donderdag aan te passen, waardoor op veel trajecten minder treinen rijden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor, zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die door wind op de bovenleiding waaien, te verhelpen. 

In Brabant rijden de Intercity Direct, maar ook andere treinen, van Breda naar de Randstad minder vaak. Tussen Oss en Den Bosch rijden minder sprinters

Spoorbeheerder ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel te verhelpen en de NS zet extra medewerkers in op de stations om reizigers te helpen.

7.22 uur: We zijn pas 18 dagen onderweg in het jaar 2018, maar daarin hebben we vandaag wel voor de tweede keer dit jaar te maken met een heuse storm. De storm van 3 januari veroorzaakte bij particulieren voor zo'n 10 miljoen euro aan schade.

06.45 uur: De ANWB waarschuwt automobilisten, maar vooral vrachtwagenchauffeurs, om niet met een lege aanhanger de weg op te gaan. Vooral op bruggen is de kans groot dat een aanhanger omwaait. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat op strategische plekken bij bruggen bergers neergezet. 

In Noord-Holland ging het iets na half acht op de A9 al mis met een vrachtwagen. 

Volledig scherm
Het is stormachtig weer in vrijwel het hele land © ANP
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement