Alle artikelen uit het dossier "Bevrijding 75 jaar"
-
Elke dag een bladzijde voor Tilburgers wie de oorlog hun leven kostte
TILBURG - Sinds 1949 wordt in de kapel van OLV ter Nood elke dag een bladzijde uit een boek met namen van Tilburgse oorlogsslachtoffers omgeslagen. Karel Bergmans stelde zichzelf ten doel het overzicht compleet te maken: ,,Een eerbetoon en een cadeau.”
-
216.963 Brabanders vieren vandaag de bevrijding die zij 75 jaar geleden zelf meemaakten
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Nederland officieel werd bevrijd van de Duitse bezetters, waardoor er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Brabant zijn er in totaal 216.963 ouderen die vandaag de bevrijding vieren die zij 75 jaar geleden meemaakten. Hoeveel van deze mensen wonen er in jouw gemeente?
-
Bevrijdingsvuur Brabant brandt klokslag twaalf uur in Den Bosch
DEN BOSCH - Klokslag twaalf uur in de nacht van 4 op 5 mei ontstak provinciebestuurder Wim van de Donk het Vrijheidsvuur van Brabant. Dat deed hij op een vrijwel lege Parade in Den Bosch, in het bijzijn van onder anderen Wadec Salewicz uit Oosterhout, de zoon van een Poolse bevrijder.
-
Hoe vier jij vandaag de vrijheid? Stuur je foto in
Het is vandaag 75 jaar geleden dat heel Nederland bevrijd was. Een bijzondere dag dus, al helemaal omdat we het niet kunnen vieren zoals we dat waarschijnlijk gedacht hadden te doen door de coronacrisis. Geen festivals en activiteiten, maar thuis de vlag uithangen.
-
PREMIUM
Jan Terlouw: Ik zie nog de tranen van mijn moeder
,,Toen Nederland op 10 mei 1940 werd overvallen door het Duitse leger, was ik 8 jaar. Maar ik heb er een levendige herinnering aan. Het bombardement op Rotterdam, waar vrienden woonden. Vervolgens na vijf dagen het bericht dat ons land had gecapituleerd. Ik zie mijn vader nog zitten met zijn hoofd in zijn hand, ik zie nog de tranen in de ogen van mijn moeder. De zorg om de jongens uit het dorp die in het leger zaten, en van wie niet was gehoord of ze ongedeerd waren. Het is een maat voor het belang van de gebeurtenissen dat een 88-jarige zich dat 80 jaar later nog zo goed kan herinneren.
-
Lof voor historische rede koning: 'Adembenemend goede toespraak'
De historische toespraak van koning Willem-Alexander bij de Nationale Dodenherdenking is vol lof ontvangen. Hij sprak kritisch over de rol van zijn overgrootmoeder Wilhelmina. ,,Dit is iets dat mij niet loslaat’’, zei het staatshoofd. Die woorden zijn ‘moedig’ en ‘ontroerend’, zeggen prominenten.
-
PREMIUM
Toon (98) wilde zijn tank niet wassen: er stonden noodkreten aan dierbaren op
De capitulatie van de Duitsers vandaag precies 75 jaar geleden was voor veel Nederlanders één groot feest, maar oorlogsveteraan Toon Kramer (98) herinnert zich zijn zegetocht door het land met de Britse Polar Bears vooral als een onaangename, verwarrende dag. ,,We waren steeds op onze hoede want overal waar we kwamen zat de bezetter ook nog.’’
-
PREMIUM
Bossche Remco van Esdonk speelt taptoe bij NOS: ‘Volgens mij klonk het wel goed’
DEN BOSCH - Door de aangepaste dodenherdenking kon Remco van Esdonk maandag niet zoals de afgelopen twee jaar de taptoe blazen in de Bossche Casinotuin. Maar nu werd zijn trompetgeschal landelijk gehoord in een tv-uitzending van de NOS.
-
Vijf bezoekers per uur mogen in museum Hedel expo over Irenebrigade bekijken
HEDEL - Het Historisch Museum Hedel laat 5 bezoekers per uur binnen om de tentoonstelling te bekijken over de aanval op het dorp door de Prinses Irenebrigade. Vanaf augustus is de expositie elke zaterdag te zien.
-
Bijzondere dodenherdenking om nooit te vergeten: zo herdacht Brabant
De Brabantse dodenherdenking 75 jaar na de bevrijding is er een om nooit te vergeten. Een grootse gezamenlijke herdenking zat er dit jaar niet in en massale kransleggingen om 20.00 uur waren er niet. Bekijk hierboven in de video hoe de herdenkingen op verschillende plekken in Brabant gingen in deze bijzondere tijd.