Volledig scherm
CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden © Novum RegioFoto

‘25 euro voor zzp'er’: CNV hekelt kabinetsvoorstel en bepleit minimumtarief

Het CNV vindt het door het kabinet voorgestelde minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers veel te laag. De vakbond stelt dat zelfstandigen zonder personeel zeker 25 euro per uur moeten verdienen om te kunnen rondkomen.

Om de zzp'ers aan de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt te beschermen tegen armoede en schijnzelfstandigheid wil het kabinet een minimumtarief van 16 euro per uur invoeren. Dat bedrag zou voldoende moeten zijn om van te leven en om daarnaast bijvoorbeeld een verzekering voor arbeidsongeschiktheid te nemen.

Het CNV noemt het kabinetsvoorstel ‘een schijnoplossing’ en stelt dat het minimumtarief zeker 25 euro per uur moet zijn. ,,Met het voorstel van 16 euro normaliseer je zwak ondernemerschap en kweek je een categorie B-werknemers: werknemers zonder ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte, pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering’’, aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

Van Wijngaarden verwijst naar een vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV om te wijzen op de slechte financiële positie van veel zzp'ers. Dat onderzoek is uitgevoerd door Maurice de Hond onder 550 zzp'ers. Volgens het onderzoek werkt 30 procent van alle zzp'ers in Nederland vaak meer dan 40 uur per week om rond te kunnen komen. Een op de drie neemt geen of weinig vakantie op omdat er anders geen inkomen is en heeft bovendien geen geld voor onvoorziene uitgaven. Twintig procent van de zzp'ers kan nauwelijks rondkomen.

  1. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
    PREMIUM

    Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

    VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.