Aandeelhouders Air France-KLM gunnen topman zijn miljoenenbonus
Er is topman Benjamin Smith van Air France-KLM geen strobreed in de weg gelegd voor zijn miljoenenbonus die hij, ondanks de coronacrisis, volgend jaar kan krijgen. De aandeelhouders van het bedrijf stemden woensdag in meerderheid voor de beloning van de bedrijfstop, inclusief de bonus van Smith.
Van de aandeelhouders, waaronder de Franse staat, stemde 77,28 procent voor. Onder meer Nederland, nog voor 14 procent eigenaar van Air France-KLM, stemde tegen. Dat deed Nederland vorig jaar ook al, toen Smith met terugwerkende kracht een bonus toebedeeld kreeg. Toen stemde nog ruim 84 procent voor die beloning.
Smith krijgt vanaf 2022 een bonus van 2 miljoen euro in aandelen uitgekeerd als bepaalde doelen worden gehaald. Wel is vastgelegd dat hij die bonus pas kan ontvangen als tenminste driekwart van de Franse staatssteun is terugbetaald.
Toegezegd
Nederland heeft volgens minister Wopke Hoekstra van Economische Zaken, via de overheidscommissaris van het bedrijf, nog gevraagd aan zowel Smith als president-commissaris Anne Marie Couderc af te zien van de bonus. Volgens het bedrijf is daar geen aanleiding toe, onder meer omdat Smith de bonussen al kreeg toegezegd toen hij eind 2018 als topman aantrad.
Waar Nederland afdwong dat de KLM-top geen bonussen ontvangt zolang de overheidshulp loopt, zijn in Frankrijk zulke afspraken niet gemaakt bij de Franse staatsteun aan moederbedrijf Air France-KLM. De Franse staat stemde dan ook voor de beloning van de Air France-top.
Of Smith de bonus ook ontvangt, hangt volgend jaar af van de gang van zaken bij het luchtvaartconcern, dat in grote problemen zit. Smith moet al die tijd in dienst blijven en bovendien bepaalde financiële doelstellingen halen. Door de crisis is het maar de vraag of dat laatste lukt.
Smith bracht vorig jaar hetzelfde loonoffer als het personeel van Air France. Zijn vaste salaris werd met een kwart verlaagd. Daarnaast zag hij af van zijn variabele beloningen over 2020. De KLM-top ontvangt helemaal geen bonussen in coronatijd en heeft tot 40 procent loon ingeleverd.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
RyanAir krijgt gelijk van Europese rechter: staatssteun aan KLM mocht niet
De Europese rechter vindt de miljarden euro’s aan staatssteun die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan niet geoorloofd. De Europese Commissie heeft niet genoeg onderbouwd waarom voor die steun de concurrentieregels opzij zijn geschoven, vindt het Gerecht van de Europese Unie. Concurrent Ryanair, die de staatssteun aanvocht, krijgt gelijk. KLM laat weten de uitspraak te bestuderen, maar gaat er verder niet inhoudelijk op in. -
Tweede Kamer vol in aanval om muziek zachter te krijgen, horeca vreest voor bestaansrecht
Als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet komt het bestaansrecht van ondernemers in gevaar. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland donderdag. De Tweede Kamer nam deze week met grote meerderheid een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Alleen Forum voor Democratie, PVV en BVNL stemden tegen. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Écht groen vliegen is pas op zijn vroegst in 2035 haalbaar
KLM hapt naar adem door de coronacrisis en nu het vliegverkeer weer op gang komt, doemt een andere monsterklus op. De CO2-uitstoot móét omlaag. Groener en duurzamer vliegen is de opdracht, maar hoe? De Elon Musk van de vliegtuigindustrie is nog niet opgestaan.
-
Diesel vanaf nu taboe voor Spierings, Osse kranenbouwer kiest voor elektrisch
OSS – Het Osse bedrijf Spierings Mobile Cranes stopt met de bouw en de verkoop van de conventionele op diesel aangedreven kranen. Voortaan produceert de kranenbouwer alleen nog duurzame hybride modellen. Daarmee is Spierings naar eigen zeggen het eerste bedrijf in de wereld dat uitsluitend kranen bouwt die volledig elektrisch hijsen.Oss -
-
-
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde
Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.