De ANWB verwacht maandag een hele drukke ochtendspits door de pensioenprotesten.
Volledig scherm
De ANWB verwacht maandag een hele drukke ochtendspits door de pensioenprotesten. © ANP

ANWB: extra drukke ochtendspits maandag door pensioenprotesten

Naast reizigers in het openbaar vervoer ondervinden maandag ook automobilisten hinder van de pensioenprotesten. De ochtendspits wordt volgens de ANWB 'heel druk' door de pensioenacties. En het gaat ook nog eens regenen. Het openbaar vervoer ligt van 06.00 tot 07.06 uur 66 minuten stil, omdat de bonden willen dat de pensioenleeftijd op 66 jaar blijft. Verwacht wordt dat veel forenzen kiezen voor de auto, aldus de ANWB.

Naast de 66 minuten durende staking in het openbaar vervoer, voeren ook de hulpdiensten maandag actie.  Die rijden maandagochtend naar Den Haag voor de manifestatie die daar wordt gehouden. Ze rijden over de hele breedte van de snelweg met een snelheid van 66 kilometer per uur.

De ANWB verwacht niet dat de langzaam rijdende voertuigen van de politie, douane en defensie voor heel grote problemen zorgen. ,,66 kilometer per uur is niet zo uitzonderlijk in de ochtendspits, ze mogen zelfs al blij zijn als ze die snelheid halen’’, zegt een woordvoerder.

De hulpdiensten starten in Noord-Holland, de Achterhoek en Limburg met wat ze een zwaan-kleef-aanactie noemen. Sommige auto’s rijden helemaal door naar Den Haag, maar de meeste rijden alleen binnen het gebied van hun eigen eenheid. Op de grens wordt het stokje dan overgenomen door voertuigen van de naastgelegen eenheid.

De estafette-actie begint om 07.00 uur. Op zeventig opstappunten in het land vertrekken ook vakbondsleden per bus. Rond het middaguur begint op het Malieveld in Den Haag een manifestatie, waarmee de hulpdiensten duidelijk willen maken dat doorwerken tot na 66 jaar onwenselijk is.

NS-medewerkers leggen werk neer 

Naast bestuurders in het stads- en streekvervoer leggen ook medewerkers van de NS hun werk neer. Spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden ’s ochtends vroeg een werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen. Ook na dat tijdstip is volop hinder op het spoor te verwachten, omdat dan pas wordt opgestart en de treinenloop op gang moet komen. 

De actie vindt plaats op de standplaatsen Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Heerlen. Dat worden er waarschijnlijk nog meer.

Maandag geldt in veel sectoren als actiedag. Zo zijn er acties in de bouw, de metaal en de schoonmaak. In die branches wordt - ook vanwege de pensioenvoorziening - opgeroepen tot een 24 uursstaking. Ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt volgens de bonden gestaakt. De actievoerders verzamelen zich volgens de bond op tien regionale actiebijeenkomsten verspreid over het land.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”