De opgestapte Argentijnse minister van Financiën Nicolas Dujovne.
Volledig scherm
De opgestapte Argentijnse minister van Financiën Nicolas Dujovne. © AFP

Argentijnse minister van Financiën stapt op na rampweek

De Argentijnse minister van Financiën Nicolas Dujovne heeft zaterdag zijn ontslag ingediend, melden de media in het land. Zijn ontslag komt na een turbulente week op de financiële markten. De peso verloor meer dan 20 procent van zijn waarde en de beurs zakte meer dan 30 procent.

Dujovne zal vervangen worden door Hernan Lacunza, de minister van Economie van de provincie Buenos Aires, blijkt uit de ontslagbrief. Daarin staat dat Dujovne ,,ervan overtuigd is dat wegens de omstandigheden de overheid ingrijpende maatregelen moet nemen in de economische sector’’.

Dujovne neemt ontslag omdat de economische crisis in het land is verergerd na de nederlaag van president Mauricio Macri bij de voorverkiezingen afgelopen zondag. Macri hoopt bij de presidentsverkiezingen in oktober opnieuw verkozen te worden.

De conservatief Macri kreeg zondag 32 procent van de stemmen bij de voorverkiezingen. Grote winnaar was de linkse kandidaat Alberto Fernandez met 47,6 procent van de stemmen.

Na de verkiezingen kelderden de aandelenmarkt en de peso. De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.

Hernan Lacunza, de opvolger van de vertrokken minister van Financiën Nicolas Dujovne.
Volledig scherm
Hernan Lacunza, de opvolger van de vertrokken minister van Financiën Nicolas Dujovne. © AFP
  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’