Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
updateDe financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times.
De overeenkomst betekent dat UBS slechts een fractie betaalt van de marktwaarde van Credit Suisse. Die bedroeg vrijdag 7,4 miljard Zwitserse frank, ongeveer 8 miljard dollar.
UBS werd afgelopen weekend door de Zwitserse autoriteiten aangespoord snel een deal te sluiten, voordat de beurs maandagochtend weer opengaat. Zo moeten beleggers gerust worden gesteld en paniek op de markten worden voorkomen. Met de fusie willen de Zwitserse autoriteiten dat het vertrouwen in de bankensector van Zwitserland wordt hersteld. Eerder zou UBS nog 1 miljard dollar hebben geboden, maar dat vond Credit Suisse te laag.
De Zwitserse centrale bank bevestigde de deal zondagavond en laat weten garant te staan voor maximaal 100 miljard Zwitserse frank (ruim 101 miljard dollar).
Zwitserse president Alain Berset is in zijn nopjes met de redding van Credit Suisse. De overname door UBS is ‘een zeer sterke oplossing in een complexe situatie”. Volgens het Zwitserse ministerie van Financiën zou een ondergang van Credit Suisse tot enorme schade aan het internationale bankensysteem hebben geleid. Het ministerie spreekt van een “commerciële oplossing” van de crisis rond Credit Suisse.
Silicon Valley Bank
Juist om die schade te voorkomen werd er stevig druk gezet op UBS. Voordat de beurs maandagochtend opengaat moest er een overeenkomst zijn. Dat stelt beleggers gerust en voorkomt paniek op de financiële markten.
De onrust startte ruim een week geleden met het omvallen van drie banken in de VS, waaronder de behoorlijk grote Amerikaanse Silicon Valley Bank. De vrees voor een bankencrisis zoals in 2008 laaide op. Wereldwijd kregen de aandelen van banken en verzekeraars flinke klappen.
De koers van Credit Suisse kelderde woensdag met ruim 20 procent extra hard, omdat accountant PwC ‘een materiële zwakheid’ in de boekhouding zei te hebben ontdekt. Dat nieuws volgde op een serie schandalen waar de bank afgelopen jaren mee kampte.
Het leidde tot grote zorgen over de toekomst van Credit Suisse, dat ruim 530 miljard euro op de balans heeft staan, en de Zwitserse financiële sector. De onrust werd vergroot doordat grootste aandeelhouder Saudi National Bank aangaf de steun niet verder te kunnen vergroten. De handel in het aandeel Credit Suisse werd daarop meermaals onderbroken.
Banenverlies
De Zwitserse centrale bank beloofde daarop Credit Suisse te steunen, ook toezichthouder Finma zat er scherp op. Op concurrent UBS werd druk gelegd om Credit Suisse te kopen. Het is een flink verschil met de bankencrisis van 2008. Toen reageerden de autoriteiten veel minder assertief. Sowieso is de kans op een domino-effect nu veel minder klein. De meeste banken staan er een stuk beter voor dan toen.
ECB en Amerikaanse Fed blij
De Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomt de “snelle actie” van de Zwitserse autoriteiten. In een verklaring stelde ECB-president Lagarde dat de “acties en beslissingen van de Zwitserse autoriteiten van doorslaggevend belang zijn bij het herstellen van ordentelijke marktomstandigheden en het garanderen van financiële stabiliteit”. Volgens haar is het bankensysteem van de eurozone goed bestand tegen schokken, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities.
Ook de Amerikaanse Federal Reserve Board en de Bank of England zijn tevreden met de overname van Credit Suisse. In een gezamenlijke verklaring stellen Fed-baas Janet Yellen en Jerome Powell (Bank of England) dat de ,,aankondigingen van de Zwitserse autoriteiten steun bieden aan de financiële stabiliteit”.
Wat de gevolgen zullen zijn voor het banenverlies bij Credit Suisse is nog onduidelijk. De Zwitserse vakbond voor bankmedewerkers heeft zondag opgeroepen een taskforce in het leven te roepen. Volgens de bond werken er ongeveer 17.000 mensen voor de bank.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Onderzoek Nibud: ‘60 procent huishoudens is financieel kwetsbaar of ongezond’
Zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben moeite financieel het hoofd boven water te houden. Dat betekent dat de financiële gezondheid van huishoudens het afgelopen jaar is gedaald. In 2021 was de helft nog financieel gezond. Dat melden accountants- en advieskantoor Deloitte, budgetinstituut Nibud en Universiteit Leiden op basis van gezamenlijk onderzoek. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
‘Zwitserse noodmaatregelen voor versnelde overname Credit Suisse’
De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. -
China fel gekant tegen exportbeperking ASML: ‘Nederland moet naar zijn eigen belang kijken’
China is fel tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
-
PREMIUMmet video
Zelfs in eigen expositie op eigen terrein mag 100-jarig Organon geen reclame maken
OSS - Van insuline en de pil tot aan de muurschildering op de blauwe wand. Met een eigen museum in Oss neemt Organon bezoekers vanaf woensdag mee door honderd jaar geschiedenis en kijkt het in de toekomst. Maar een beetje reclame maken, dat mag zelfs nu niet.Oss -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMupdate
Vrees voor nieuwe bankencrisis na problemen bij Credit Suisse: ‘Iedereen is bezorgd’
Grote problemen bij de Zwitserse ‘systeembank’ Credit Suisse zorgen voor veel onrust op de financiële markten. De Europese Centrale Bank heeft uit voorzorg banken in de eurozone gevraagd hoeveel geld ze hebben uitstaan bij de Zwitsers.