Volledig scherm
Ryanair zou met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een akkoord hebben bereikt over een compensatie voor de 737 MAX-toestellen. © AFP

‘Boeing geeft Ryanair honderden miljoenen euro's compensatie voor 737 MAX'

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft een deal bereikt met vliegtuigbouwer Boeing over compensatie voor de aan de grond gehouden 737 MAX-toestellen. De budgetluchtvaartmaatschappij zou "honderden miljoenen euro's" schadevergoeding krijgen, meldt de Ierse krant Irish Independent.

Boeing zou geen geld hoeven over te maken naar Ryanair. De compensatie zou worden gegeven in de vorm van een korting op het bedrag dat de vliegtuigbouwer nog tegoed had van Ryanair. Toestellen van het type 737 MAX van Boeing staan sinds maart wereldwijd aan de grond. 

Op 10 maart stortte zo'n vliegtuig van Ethiopian Airlines neer waarbij alle inzittenden omkwamen. Eind vorig jaar stortte ook al een toestel van het Indonesische Lion Air neer. Beide ongelukken zouden te wijten zijn aan een overijverig veiligheidssysteem dat de neus van het vliegtuig herhaaldelijk naar beneden drukte.

'Twee miljard dollar aan kosten’

Boeing zal in de aankomende maanden met meer luchtvaartmaatschappijen om de tafel moeten. De verliezen stapelen zich op voor de luchtvaartfabrikant. De fabrikant zal de luchtvaartbedrijven moeten compenseren voor het aan de grond houden van de 371 exemplaren van de 737 Max. Luchtvaartanalist Cai von Rumohr schatte bij de Amerikaanse nieuwszender CNN dat dit Boeing nu al 2 miljard dollar kost. Nu de Amerikaanse toezichthouder FAA het toestel langer aan de grond houdt, zal dat bedrag fors oplopen.

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant zag zich vorige maand genoodzaakt om zijn productie van de nieuwe toestellen naar beneden te schroeven: van 52 naar 42 toestellen per maand. Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft openlijk gedreigd de orders voor nieuwe toestellen terug te draaien. Tot nu toe heeft alleen het Indonesische Garuda dit gedaan. De maatschappij had 50 toestellen besteld, voor een slordige 4,9 miljard dollar.