Volledig scherm
© ANP

Boeren vangen weer bot bij hof in Den Haag

Melkveehouders die vorig jaar door de rechter werden vrijgesteld van medewerking aan een plan om het mestoverschot in Nederland terug te dringen, moeten alsnog hun veestapel verkleinen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in hoger beroep, aangespannen door de Staat.

De boeren wilden hun bedrijf uitbreiden en hadden daar al geld in gestoken toen zij de verplichting opgelegd kregen hun aantal koeien juist te verminderen. Ze klaagden dat zij die maatregel niet hadden kunnen zien aankomen en ze er door de al aangegane investeringsverplichtingen onredelijk hard door waren getroffen.

Te voorzien

Het gerechtshof oordeelde in zes eerdere zaken al eens dat voor melkveehouders wel te voorzien was dat er na het afschaffen van de melkquota meer maatregelen zouden moeten volgen om te voorkomen dat er te veel mest zou worden geproduceerd. Dit zou door de toenmalig staatssecretaris eerder ook voldoende zijn uitgelegd.

In de vier zaken die nu aan de orde waren, werden op hoofdlijnen dezelfde bezwaren voorgelegd. Eerdere vonnissen van de rechtbank werden ook nu vernietigd.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.