Brussel wil nog dit jaar de vele duizenden brievenbusfirma's in Nederland aanpakken
De Amsterdamse Zuidas zou de komende jaren zomaar eens flink kunnen leeglopen nu Brussel nog deze maand met een stevige aanpak van brievenbusmaatschappijen komt. Daarvan telt Nederland er vele duizenden, soms honderden op één adres.
Bedrijven zonder ‘substantiële’ aanwezigheid of economische activiteit in een bepaalde lidstaat raken straks zonder pardon hun belastingvoordeel kwijt, zo kondigde Eurocommissaris van Economische Zaken Paolo Gentiloni vanmiddag aan. Hij wil ook van het nultarief af. Zijn voorstellen passeren 22 december de Commissie.
Na jaren stagnatie in tal van fiscale dossiers lijkt Brussel eindelijk tempo te willen maken. Dat komt voor een deel door de Pandora Papers met concrete onthullingen over hoe overheden wereldwijd jaarlijks 443 miljard euro mislopen door belastingontwijking. En voor een ander deel doordat Brussel dat geld, dan wel het Europese deel ervan, broodnodig heeft om het economisch herstel na corona te combineren met een ongeziene vergroening en digitalisering. Gentiloni vroeg de belastingspecialisten uit het Europese Parlement hem te helpen, maar die oproep leek tamelijk overbodig: zij hangen al dag en nacht aan zijn been.
Vennootschapsbelasting
Nogal wat van hen drongen erop aan het minimumtarief van 15 procent voor vennootschapsbelasting, wereldwijd overeen gekomen op voorspraak van VS-president Biden, meteen ook flink op te trekken. ,,Als we daar 25 procent van maken krijgen we drie keer meer geld”, aldus Manon Aubry van het ultralinkse GUE. Volgens Gentiloni zijn de 15 procent een minimum en zit het tarief in belangrijke EU-lidstaten daar al boven: ,,En dat blijft zo.”
Zelf wil hij zich volgend jaar concentreren op de effectieve betaling van winstbelasting. Diverse Parlementsleden drongen ook aan op een veel uitgebreidere zwarte lijst van belastingparadijzen. ,,Daar staan nu maar negen landen op, jullie hebben er kort na de Pandora Papers zelfs nog drie afgehaald”, aldus opnieuw Aubry. ,,En één van de mensen die zulke lijsten opstelt, Wopke Hoekstra uit Nederland, blijkt er dan zelf belangen te hebben.”
Strengere regels
Het feit dat landen van die lijst verdwijnen is positief, zo antwoordde Gentiloni, want dat betekent dat belastingparadijzen zich beter aan regels houden, die ook nog eens steeds strenger worden. ,,Het is een proces. Vanaf volgend jaar moeten ze ook gaan rapporteren over de winsten per land van multinationals.” Het Parlement is het al jaren een doorn in het oog dat EU-belastingparadijzen als Luxemburg, Ierland en Nederland per definitie niet op de lijst komen. Gentiloni: ,,De opzet is niet door mij bedacht.” Enthousiaster is het Parlement over pogingen van de Italiaan om belastingontwijking via meerderheidsbesluitvorming tegen te gaan. Het feit dat elk land nu op fiscaal vlak nog een vetorecht heeft, is al jaren de belangrijkste hinderpaal voor een effectieve Europese aanpak.
PvdA-Europarlementariër Paul Tang, die het overleg met Gentiloni voorzat, hekelde het feit dat een belangrijke adviseur van brievenbusfirma’s een debat met het Parlement uit de weg ging. Advocatenkantoor Baker McKenzie, ook een veelvuldig in de Pandora Papers genoemde Zuidas-bewoner, had in die confrontatie geen zin. Tang: ,,Een gemiste kans. Maar met nog meer hoorzittingen in aantocht ontkomen ook zij niet aan publieke controle.”
D66 wil dat de financiële belangen van nieuwe ministers openbaar worden gemaakt vóórdat ze benoemd worden. Dat staat in een nieuw voorstel na het opduiken van Hoekstra’s naam in de Pandora Papers, zo is in onderstaande video te zien:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Hoekstra probeert straffeloos weg te komen met zijn investering door naïviteit te veinzen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Goldman Sachs gaat met ingang van deze week tot 3.200 banen schrappen
De bekende Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zal met ingang van deze week het personeelsbestand flink gaan terugschroeven. Verwacht wordt dat er 3.200 banen zullen verdwijnen, minder dan in eerste instantie werd aangenomen. Dat heeft een bron binnen het bedrijf meegedeeld aan het Franse nieuwsagentschap AFP. -
Europarlement woest over nieuwe belastingschandalen: ‘We moeten onze vloot uitsturen‘
Het Europese Parlement is woest over de almaar aanhoudende belastingschandalen in Europa en heeft woensdagmiddag de Europese Commissie, maar vooral de nationale regeringen ongenadig de oren gewassen. Zij staan toe dat tientallen miljarden belastinggeld in de zakken van superrijken blijven verdwijnen en daardoor niet kunnen worden besteed aan onderwijs, zorg en infrastructuur. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Vattenfall en Eneco zagen afgelopen jaar 10 tot 30 procent meer mensen met betalingsachterstanden
De grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben het aantal klanten met betalingsproblemen het afgelopen jaar flink zien toenemen. Over heel 2022 kwam het aantal mensen met betalingsachterstanden bij Vattenfall 20 tot 30 procent hoger uit. -
PREMIUM
Amazon, Google, Microsoft: het regent ontslagen in de Amerikaanse techwereld
Vandaag maakte Alphabet, het moederbedrijf van Google, bekend dat het wereldwijd zo’n 12.000 banen schrapt. Ook techgiganten Microsoft en Amazon schrappen tienduizenden banen, en dit zijn zeker niet de enige voorbeelden van techbedrijven die hard in het personeelsbestand snijden. Wat is er aan de hand in Silicon Valley?