Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AP

CBS: Importheffingen VS treffen vooral Frankrijk

De Amerikaanse importheffingen op Europese goederen naar aanleiding van verboden staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus, treffen Frankrijk van alle Europese landen het zwaarst. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een analyse van de opgelegde importheffingen. De Nederlandse export wordt nauwelijks geraakt.

In totaal legden de Verenigde Staten importheffingen op bijna 8 miljard euro aan Europese goederen op, zegt het CBS. Daarvan komt 2,7 miljard euro, of 34 procent, voor rekening van Franse producten. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden met 28 procent en 20 procent hard getroffen. Die drie landen waren samen met Spanje verantwoordelijk voor gunstige leningen aan Airbus die door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn aangemerkt als illegale staatssteun.

Op rond de 500 miljoen euro aan Spaanse goederen worden extra invoerbelastingen geheven. Dat is iets meer dan Italië en Ierland. Nederland komt vrijwel ongeschonden weg. De Amerikanen belasten 38 miljoen euro aan Nederlandse producten.

Ook als gekeken wordt naar het percentage van de export naar de VS dat wordt getroffen door de heffingen, wordt Frankrijk het hardst geraakt. Op ruim 6 procent van de uitvoer naar de VS rusten nu heffingen. Opvallend is dat Cyprus hierbij tweede staat met 4 procent, vlak voor Spanje. Van de Nederlandse export naar de VS wordt 0,2 procent nu extra belast.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.