Volledig scherm
PREMIUM
Alipay is onderdeel van het Chinese online shoppingconcern Alibaba © Getty Images

Chinees betaalplatform Alipay gaat 'winnen' van iDeal

De helft van alle Chinezen maakt al gebruik van Alipay, de betaaldienst van online winkelgigant Alibaba. Nu moet daar ook een groot deel van de Europeanen bij komen, want de miljardendienst komt dit jaar naar twintig nieuwe landen in Europa. Onomstreden is de functie echter niet. Halen we het bedrijf nu echt binnen? En zo ja, wat betekent dat dan?

Honderden miljoenen Chinezen betalen al met Alipay, via hun smartphone. En dat doen ze niet alleen in eigen land; ook in Nationaal Park de Hoge Veluwe betalen Chinese bezoekers sinds eind vorig jaar met hun favoriete app. Sinds 2016 zoekt het bedrijf namelijk ook buiten de landsgrenzen naar plekken om de betaalfunctie aan te bieden.

In Nederland is dat inmiddels ook al gelukt bij de Bijenkorf en Meppel Taxi, dat Chinese toeristen naar Giethoorn vervoert. Het klinkt nog bescheiden, zeker gezien het totale bereik van moederbedrijf Ant Financial. Dat komt neer op een miljard gebruikers, waarvan een derde zich buiten China bevinden. En Ant Financial wil doorgroeien: het doel is om komende jaren naar twee miljard gebruikers te gaan.

Ook investeerders zien het zitten. Alipay's moederbedrijf haalde afgelopen week omgerekend bijna 12 miljard euro binnen. Het bedrijf zou hiermee in een klap ruim 127 miljard euro waard zijn.