CNV: Zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas
Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel weer te komen werken bij ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden.
Dat blijkt uit een enquête die vakbond CNV onder 2600 van haar leden heeft gehouden. De uitkomst was gelijk in alle sectoren van de arbeidsmarkt, zoals zorg, onderwijs en vervoer. De enquête komt een dag nadat het kabinet waarschuwde dat de krapte op de arbeidsmarkt ‘een structureel probleem zal blijven’.
De werknemers gaven aan dat hun baas druk uitoefent door al na een paar dagen ziekte te bellen om te vragen ‘wanneer iemand weer komt’. ,,Bellen is prima, maar de vraag is dan hoe het met iemand gaat, niet wanneer hij of zij weer komt. En we zien dat werkgevers steeds sneller bellen”, stelt een CNV-woordvoerder. Ook laat een kwart van de werkgevers externe bureaus, zoals een reïntegratiebureau, bellen als de ziekte langer duurt.
Schadelijk gedrag
,,We snappen dat werkgevers door de krappe arbeidsmarkt omhoog zitten, maar dit is schadelijk gedrag. Forceren leidt ertoe dat mensen op termijn juist langdurig kunnen uitvallen, zeker in een tijd waarin veel psychisch verzuim is", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Uit de vakbondspeiling blijkt dat de helft van de werknemers zich bezwaard voelt als hij of zij zich ziek meldt. Ze beseffen zich dan dat hun baas toch al krap in de mensen zit. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) werkt door als ze zich eigenlijk ziek voelen en 22 procent van de mensen meldt zich eerder beter dan een paar jaar geleden. ,,Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek, dat voorkomt langdurig verzuim", stelt de vakbond.
Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek
Uit de enquête blijkt dus ook dat driekwart van de werknemers zich niet onder druk voelt gezet om weer snel te komen werken. Ruim zeventig procent zegt ook dat een bellende baas geen enkel effect zou hebben op de duur van hun ziekmelding. Door de krapte op de arbeidsmarkt zit de werknemer tegelijk in een goede positie, zijn werkgever zal hem graag willen houden.
CNV stelt dat er vooral meer aandacht voor ziektepreventie moet komen. Fortuin: ,,Werkgevers zijn nu vooral bezig met het forceren van zieke werknemers om weer te komen. Maar in een tijd dat stress ziekteoorzaak nummer 1 is, zouden werkgevers vooral moeten investeren in het verminderen van de werkdruk.”
Minder werkenden, tekort blijft
Vrijdag kwam het kabinet ook met een waarschuwing. Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal het tekort aan werknemers in onder meer de zorg, onderwijs en techniek ‘structureel blijven'. ,,Er zijn in de toekomst minder werkenden. Daar is geen simpele oplossing voor. We zullen moeten accepteren dat niet alles tegelijkertijd kan.’’ De minister stelt dat ‘we allemaal last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt’. ,,Er zijn gewoon niet genoeg mensen om zonnepanelen te leggen of warmtepomp te installeren.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMMarijke Vuik
Nieuwe horecabaas stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’
Koninklijke Horeca Nederland heeft sinds deze week een nieuw gezicht: de 39-jarige Marijke Vuik uit Delft. Ze neemt het stokje over van Robèr Willemsen die in coronatijd een bekende Nederlander werd. Haar eerste missie: personeel naar de horeca lokken en behouden. -
Overheid VS gaat alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank beschikbaar maken
De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat melden de federale overheidsdienst FDIC, het ministerie van Financiën en de centrale bank in een gezamenlijke verklaring zondagavond (plaatselijke tijd). Daarmee willen ze naar eigen zeggen verdere besmetting van het financiële systeem in de kiem smoren. -
Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was. -
Ook Essent heeft nu vaste contracten onder het prijsplafond
Energiebedrijf Essent biedt vanaf nu vaste contracten aan ‘net onder’ het prijsplafond, heeft bestuursvoorzitter Resi Becker woensdag gezegd tijdens een toelichting op de jaarresultaten.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
zorgen credit suisse
Banken krijgen harde klappen op beurs: ING en ABN Amro dalen bijna 10 procent
De AEX-index op het Damrak is woensdag weer hard onderuit gegaan. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt en New York zakten de beurzen weg. Vooral banken en verzekeraars kregen harde klappen door groeiende zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse. In Amsterdam sloten ING en ABN Amro vandaag bijna 10 procent lager.