Consumentenbond: 83 procent van reizen niet te boeken voor aanbiedingsprijs
Reisorganisaties misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes. Zo concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo’n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken.
De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen. ,,Reizen blijken helemaal niet beschikbaar of de prijs verandert zodra een reiziger begint met boeken. En tijdens het reserveren stijgt de prijs ook regelmatig, omdat reisaanbieders onvermijdbare extra bedragen niet vermelden bij de aanbieding”, constateert de consumentenorganisatie.
De ‘verzwegen kosten’, zoals toeristenbelasting, boekingskosten of verplichte bijdragen, lopen uiteen van 8 euro tot 462 euro per vakantie. De Consumentenbond geeft als voorbeeld D-reizen die adverteerde met een reis voor twee personen naar Cyprus voor in totaal 450 euro.
,,Maar dit bedrag verdubbelde uiteindelijk. En bij de VakantieDiscounter explodeerde de totale reissom van een reis naar Ibiza voor twee personen tijdens het boeken van 286 naar 3520 euro”, aldus de bond. ,,Stip Reizen bood zelfs een Fly & Drive Andalusië aan, zonder de kosten van de bijbehorende huurauto in de aanbiedingsprijs op te nemen”, vervolgt de belangenbehartiger.
Prijs
Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond noemt het frustrerend en misleidend als de prijs van je vakantie tijdens elke stap van het boekingsproces stijgt. ,,Terwijl de regels glashelder zijn: een reis moet te boeken zijn voor de geadverteerde prijs, alle onvermijdbare kosten moeten in de prijs zitten en variabele kosten moeten er direct bij staan. Het is stuitend dat de reisbranche zich nog steeds niet aan deze regels houdt.”
In totaal zijn er driehonderd aanbiedingen van twaalf reisaanbieders onderzocht. Die reisorganisaties beloven volgens de Consumentenbond beterschap, ‘maar Corendon en Stip Reizen blijven wel verplichte servicekosten en toeristenbelasting verstoppen. En Prijsvrij en D-reizen zeggen niet te kunnen voorkomen dat prijzen sterk veranderen tijdens het boeken'.
De organisatie is tegen deze vier reisaanbieders een procedure gestart bij de Reclame Code Commissie. De Consumentenbond heeft de bevindingen ook besproken met de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. Die was al van plan vanaf 1 april weer te gaan controleren en zal handhaven als dat nodig is, bijvoorbeeld door boetes op te leggen.
Lees verder onder de video
Aanpassing van website
In een reactie zegt de reiskoepel dat de reisorganisaties momenteel hun websites aanpassen, zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt. ,,De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger", aldus een woordvoerster namens de reisbranche.
De ANVR benadrukt dat reisbedrijven zich moeten houden aan de geldende wet- en regelgeving. ,,Over de interpretatie daarvan zijn net nieuwe afspraken gemaakt met de ACM”, aldus de belangenbehartiger.
De ANVR stelt dat reisbureaus vroeger werkten met prijzenboekjes, waarin de prijzen voor een vakantie gedrukt werden aan het begin van een seizoen. Maar tegenwoordig hebben ze te maken met zogeheten ‘fluid pricing’. Dat betekent dat de prijs continue meebeweegt met vraag, aanbod en beschikbaarheid. De brancheorganisatie benadrukt dat alle informatie over prijzen vanaf zaterdag direct duidelijk zal zijn wanneer iemand wil boeken. ,,Daarnaast moeten de bijkomende kosten per boeking, met uitzondering van lokale taxen en heffingen, in één bedrag getoond worden. Deze kunnen later in de boeking wel weer opgesplitst worden zodat de reiziger in detail weet wat inclusief is in de reissom”, aldus de organisatie.
Bekijk onze economievideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
Ziekteverzuim hoger dan ooit, kosten stijgen naar 27 miljard
Het ziekteverzuim in Nederland piekte vorig jaar naar 5,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim kostte de samenleving ruim 27 miljard euro, 9 miljard meer dan in 2021. -
Zorgpersoneel krijgt er vijftien procent salaris bij en recht om onbereikbaar te zijn
Ziekenhuispersoneel hoeft volgende maand geen actie meer te voeren. De vakbonden en ziekenhuizen hebben zojuist een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er tot vijftien procent salaris bij, ontvangt een hogere reiskostenvergoeding en krijgt het recht om onbereikbaar zijn. -
Albert Heijn geeft toe aan druk: tien procent loonsverhoging voor medewerkers distributiecentra
Albert Heijn heeft toegegeven aan de eisen van de vakbonden FNV en CNV voor een nieuwe cao met een looptijd van een jaar. Hierin is onder meer een loonsverhoging van tien procent afgesproken en blijven de overige arbeidsvoorwaarden voor bestaande én nieuwe collega’s van kracht. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Nederlanders blijven goede doelen steunen, maar geven minder gul
-
-
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Topmanagers van Schiphol moeten zich volgende maand verantwoorden bij de rechtbank in Haarlem over hun rol bij de druktechaos op de luchthaven vorig jaar. Een groep luchtvaartmaatschappijen wil zo de miljoenenschade die ze hebben geleden, alsnog vergoed krijgen. Schiphol wijst tot nu toe alle aansprakelijkheid af.Luchthaven Schiphol, Amsterdam