CPB-directeur: Nederland moet cryptomunt in de ban doen
Het kabinet moet zo snel mogelijk de productie, handel en het bezit van cryptomunten zoals bitcoin verbieden. Dat schrijft de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Hasekamp, vrijdag in een essay in het Financieele Dagblad. Volgens hem is er sprake van een ‘cryptozeepbel’ en is het onvermijdelijk dat die gaat klappen.
Hasekamp schrijft dat Nederland snel moet handelen omdat degenen die als laatste in beweging komen de klos zullen zijn. ,,Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash.”
Hij wil een voorbeeld nemen aan landen als China. Daar wordt het handelen in en het zogenoemde ‘minen’ van digitale munten mogelijk illegaal. Een groot aantal accounts op het Chinese Weibo-platform, vergelijkbaar met Twitter, is geblokkeerd vanwege hun link met crypto’s. Net als de Chinezen ziet Hasekamp een digitale versie van al bestaande munteenheden als een mogelijke verbetering voor het huidige geldstelsel.
Cryptomunten zoals bitcoin zijn volgens de CPB-directeur ongeschikt als rekeneenheid en betaalmiddel. ,,Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken”, schrijft hij. Hasekamp vindt dat crypto’s alleen op het gebied van privacy en anonimiteit goed scoren, wat aantrekkelijk is voor criminelen.
Geen intrinsieke waarde
De waarde van cryptomunten is volgens Hasekamp gebaseerd op de hoop dat ze ooit echt geld zullen vervangen. ,,Maar dat gaat dus niet gebeuren”, schrijft hij. Hasekamp rekent erop dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. ,,Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”
Het CPB geldt als een belangrijk adviseur van het kabinet. Hasekamp is er sinds maart 2020 directeur. De organisatie wees al in 2018 op de risico’s van cryptohandel, maar concludeerde toen dat strengere regulering nog niet nodig was.
Omdat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven, is het nog te bezien of een verbod nationaal kan worden ingevoerd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand. Andere landen kiezen juist voor een andere koers. In El Salvador is de cryptomunt bitcoin afgelopen week goedgekeurd als een wettig betaalmiddel.
Ophef over minen
Een bitcoin was vrijdagochtend ruim 36.500 dollar waard. Dat is ongeveer 30.000 dollar minder dan het recordniveau van bijna 65.000 dollar dat half april werd bereikt. De daling wordt onder meer toegeschreven aan vrees voor strengere regelgeving en de ophef over het hoge energieverbruik bij het minen van digitale munten zoals bitcoins.
Eerder deze week reageerde de koers van de bitcoin op een bericht dat de Amerikaanse autoriteiten de hand hebben kunnen leggen op miljoenen dollars aan bitcoins. Op de cryptomarkt zijn daardoor zorgen ontstaan dat de bitcoin toch niet zo veilig en anoniem blijkt te zijn als gedacht.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Ongeduldig Ardena bouwt nieuwe cleanrooms aan Kantsingel: ‘Groeien uit ons jasje op Pivotpark’
OSS - Rechtstreeks voortgekomen uit de ‘restanten’ van Organon, gaat het Ardena in Oss aardig voor de wind. Het farmaceutische bedrijf kon op Pivot Park op dit moment niet verder groeien, besloot niet af te wachten en nieuw te bouwen aan de Kantsingel. Met als doel om meer en grotere klanten in de hele wereld te bedienen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Hackers klaar met ‘narcistische, rijke gozer’ Elon Musk: ‘We komen achter je aan’
In een video die zaterdag op YouTube werd geplaatst, wordt fel van leer getrokken tegen Tesla-baas Elon Musk en zijn bitcoin-tweets. Volgens de afzender(s) - die zich voordoen als leden van de hackersgroep Anonymous, maar dat wordt door velen in twijfel getrokken - manipuleert de Zuid-Afrikaanse ceo de koersen van cryptomunten, waardoor hij ‘levens verwoest’. Ze laten Musk weten dat zijn spel nu over is: ,,Je hebt je gelijke gevonden. We komen achter je aan.”
-
‘China wil minen bitcoin indammen vanwege energieverbruik’
China gaat het minen van bitcoin mogelijk verder aan banden leggen. In het land wordt nu nog driekwart van de wereldvoorraad van de digitale munt geproduceerd. Maar het grote energieverbruik dat is gemoeid met het minen van bitcoin, zou haaks staan op de duurzame ambities van het land, schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. -
-
-
PREMIUM
Brabantse werkgevers moeten nog honderden miljoenen aan coronavoorschot verantwoorden
DEN BOSCH/TILBURG – De helft van de Brabantse bedrijven die in de coronacrisis met overheidssteun op de been zijn gehouden, moet nog bewijzen dat zij dat geld terecht heeft gekregen. In Noordoost- en Midden-Brabant gaat het opgeteld om 305 miljoen euro. -
3
Tesla verlaagt prijzen tot 20 procent in VS en Europa, ommekeer van de strategie
Tesla heeft nu ook de prijzen van zijn elektrische auto’s op de Amerikaanse thuismarkt en de belangrijkste Europese markten tot 20 procent verlaagd. Eerder verlaagde de autofabrikant al zijn prijzen in China, de grootste automarkt ter wereld.