Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Cybercrime: zo proberen ze bij je in te breken

Geld&GoedNaarmate we meer online communiceren en zaken doen, wordt het ook voor criminelen steeds interessanter om digitaal bij ons in te breken. En ze worden steeds inventiever. Zeven vormen van inbraak.

1. Een vals mailtje

Van alle methodes om ons online geld af te troggelen blijft phishing onder cybercriminelen onverminderd populair: het hengelen naar (bank)gegevens, meestal door middel van een doortrapt mailtje. Eén verkeerd linkje aanklikken en ze zijn binnen. Dat opent de deur voor tal van digitale berovingen, zoals bestellingen via jouw account bij webshops of online betalingen met buitgemaakte creditcard- of andere betaalgegevens. Volgens het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 begint 70 procent van alle hack-aanvallen met een phishing-mail.

Zo pakte de politie onlangs een man op die ervan wordt verdacht 15.000 tot 20.000 adverteerders op Marktplaats met geautomatiseerde phishing-acties te hebben benaderd. Zij werden naar een nepversie van een bankwebsite gestuurd waar hij hun betalingsgegevens kon onderscheppen om geld over te boeken of aankopen te doen.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’