Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Cybercrime: zo proberen ze bij je in te breken

Geld&GoedNaarmate we meer online communiceren en zaken doen, wordt het ook voor criminelen steeds interessanter om digitaal bij ons in te breken. En ze worden steeds inventiever. Zeven vormen van inbraak.

1. Een vals mailtje

Van alle methodes om ons online geld af te troggelen blijft phishing onder cybercriminelen onverminderd populair: het hengelen naar (bank)gegevens, meestal door middel van een doortrapt mailtje. Eén verkeerd linkje aanklikken en ze zijn binnen. Dat opent de deur voor tal van digitale berovingen, zoals bestellingen via jouw account bij webshops of online betalingen met buitgemaakte creditcard- of andere betaalgegevens. Volgens het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 begint 70 procent van alle hack-aanvallen met een phishing-mail.

Zo pakte de politie onlangs een man op die ervan wordt verdacht 15.000 tot 20.000 adverteerders op Marktplaats met geautomatiseerde phishing-acties te hebben benaderd. Zij werden naar een nepversie van een bankwebsite gestuurd waar hij hun betalingsgegevens kon onderscheppen om geld over te boeken of aankopen te doen.