Digitaal systeem vervangt nee-ja-sticker op de brievenbus
Iedereen in Nederland kan de bekende nee-ja-sticker of nee-nee-sticker volgend jaar van de brievenbus halen. De folderbranche komt namelijk met een nieuw digitaal systeem waarbij mensen online of telefonisch kunnen aangeven of ze wel of niet folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen.
Het systeem heet InMijnBus. Ieder huishouden ontvangt straks een kaart met daarop onder meer een QR-code die verwijst naar een site waar je je voorkeur kunt aanpassen. Voor wie niets doet blijft de situatie zoals die nu is, want folderbezorgers zullen eerst overal in Nederland noteren welke adressen wel en welke geen sticker hebben.
,,Op deze manier willen we folders voor de toekomst behouden”, zegt voorzitter Thomas Hopman van MailDB, de brancheorganisatie die de huidige brievenbusstickers uitgeeft. Een op de drie huishoudens geeft volgens Hopman nu via een sticker aan dat ze geen folders willen. Hij denkt dat dit aantal alleen maar toeneemt als er niets verandert. Er zijn ook al meerdere gemeentes die de zaken hebben omgedraaid. Daar krijgen alleen mensen met een speciale ja-sticker nog ongeadresseerd reclamedrukwerk.
,,In de praktijk vinden veel huishoudens een sticker halen ‘gedoe’ of een sticker plakken ontsierend. Het is tijd voor een moderner alternatief”, vindt Hopman. In het nieuwe systeem is het bewust heel makkelijk gemaakt om de voorkeur aan te passen. Dit is onder meer gedaan met het oog op duurzaamheid, vertelt de branchevoorman. Dan kan je ook regelen dat je even geen folders ontvangt als je op vakantie bent, of juist wel in de decembermaand als de feestdagen eraan komen.
Proeven
Voor de circa 40.000 folderbezorgers in Nederland brengt het nieuwe systeem wel een uitdaging met zich mee. Dit zijn veelal jongeren, want 70 procent van de bezorgers is volgens MailDB nog geen 17 jaar. Zij moeten straks op speciale looplijsten of in een app kijken op welke adressen ze wel drukwerk mogen bezorgen en waar niet.
Vanaf april dit jaar vinden eerst nog proeven plaats in verschillende wijken. Komende zomer zullen dan de eerste steden overgaan naar InMijnBus en volgend jaar moet heel Nederland over zijn. Voor die tijd komt er ook nog een publiekscampagne. Daarin wil MailDB de veranderingen extra onder de aandacht brengen.
Hopman denkt dat er uiteindelijk wel minder folderontvangers over zullen blijven. Maar daar staat volgens hem tegenover dat mensen die straks nog folders krijgen hier wel bewuster voor hebben gekozen. Dat zijn precies de mensen waar adverteerders het meest geïnteresseerd in zijn.
Ja-ja-stickers
Veel gemeenten willen het ‘stickersysteem’ omdraaien (geen folders tenzij) om de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk en daarmee de belasting voor het milieu te verminderen. Daarbij gaat het om de invoering van ja-ja-stickers. Reclamefolders mogen dan alleen nog worden bezorgd in brievenbussen met zo'n sticker. Wie geen sticker op de brievenbus heeft, ontvangt geen reclamedrukwerk meer, maar krijgt wel de huis-aan-huisbladen in de bus.
Over de invoering van de ja-ja-stickers is landelijk juridische strijd gevoerd, omdat de reclamefolderbranche vreest voor omzetverlies. Ze waarschuwde eerder al dat het ‘gevaar’ zou ontstaan dat met het nieuwe systeem de huis-aan-huisbladen uit veel meer reclame gaat bestaan, om toch nog veel bereik te houden.
Folderbedrijven
Een aantal gemeenten voerde de ja-ja-stickers al in. Daaronder Amsterdam, waar inwoners sinds 1 januari 2018 zo op hun brievenbus kunnen laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen folders en huis-aan-huis-bladen in de bus. Folderbedrijven strijden al sinds de invoering tegen de ja-ja-sticker. Na een eerste rechtszaak en een hoger beroep in 2019 kreeg Amsterdam in september vorig jaar gelijk van de Hoge Raad.
De gemeente Rotterdam voerde het ‘omgekeerde’ systeem begin vorig jaar in, Utrecht deed dat een jaar eerder al. Het college van B&W koos ervoor om in plaats van de bekende Ja/Nee en Nee/Nee-stickers een veel striktere regel te hanteren. Geen sticker op de deur betekent géén drukwerk meer in de brievenbus. De domstad hoopt zo de papierverspilling te verminderen.
Huis-aan-huiskranten luidden in januari 2020 de noodklok in een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de VNG. Ze vrezen dat het Utrechtse voorbeeld om huis-aan-huiskranten uit milieuoogpunt te weren in meer steden navolging krijgt. Dat betekent ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’, meent branchevereniging NNP.
Heb jij een nee-ja-sticker op de brievenbus?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Hoge prijzen voor wc-papier dreigen door tekort aan houtpulp
De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. -
PREMIUMUpdate
Russische banden verbroken: Heesen Yachts weer in Nederlandse handen
OSS - De Osse scheepswerf Heesen Yachts is weer volledig in Nederlandse handen. Het eigendom van de jachtenbouwer is overgedragen aan een onafhankelijke Nederlandse stichting. Daarmee blijft de werkgelegenheid in zowel Oss als Winterswijk volledig behouden.
-
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
13
Spaarders lopen gezamenlijk miljarden mis door uitspraak Hoge Raad
Honderdduizenden spaarders hebben geen recht op compensatie voor te veel betaalde belasting over hun spaargeld. Dat heeft de Hoge Raad zojuist bepaald. -
PREMIUM
Verdubbeling van de winst voor schoonmaakbedrijf CSU
UDEN – Ondanks het steeds oplevende corona virus, de krappe arbeidsmarkt en oplopend ziekteverzuim heeft schoonmaakbedrijf CSU uit Uden vorig jaar de winst weten te verdubbelen ten opzichte van 2020. Ook de omzet van het schoonmaakbedrijf en Tzorg, het zusterbedrijf dat actief is in de thuiszorg, stegen het afgelopen jaar.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer