Volledig scherm
PREMIUM
© Dolph Cantrijn

Dit zijn je rechten als de trein niet rijdt

Vertraging op het spoor is schering en inslag. Als er geen blaadjes op de rails liggen dan zijn er wel ergens werkzaamheden. Het minste wat je dan kunt doen is geld terugvragen. Al weegt het vaak niet op tegen de ergernis en gevolgen van een gemiste overstap of afspraak.

Marc Hanou (51) is over het algemeen een tevreden reiziger, maar enkele weken geleden werd het hem toch te gortig. ,,Van de veertien treinen die ik toen in een week heb genomen, was er maar eentje niet vertraagd. Op dinsdagavond had ik een ouderavond op de school van mijn dochter. Ik moest om half 8 in Haarlem zijn en vertrok om 5 uur uit Rotterdam. Bij Leiden werd aan het spoor werd gewerkt, dus de gewone verbinding was sowieso verlaat.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’