Volledig scherm
© ANP

DNB: Belastingstelsel is te complex

Het Nederlandse belastingstelsel is ‘onnodig complex’. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech tijdens de jaarlijkse accountantsdag. Hij verwees daarbij naar stokpaardjes als de hypotheekrenteaftrek en belastingvrij sparen voor pensioenen.

Dergelijke regelingen werken verstorend op macro-economisch gebied. Door die prikkels, die er ook voor bedrijven zijn, loopt de Staat nu inkomsten mis. Bovendien is de belasting op arbeid nu relatief hoog. Als het belastingstelsel eenvoudiger was, kan de loonbelasting omlaag en zou er meer draagvlak zijn, denkt het centralebankhoofd.

Een belastinghervorming is volgens Knot dan ook belangrijk om te zorgen dat de Nederlandse economie kan blijven groeien. Andere punten waar volgens DNB-baas naar moet worden gekeken zijn onder meer de verhouding tussen flexibele en vaste arbeid en een hervorming van het pensioenstelsel. Ook de verduurzaming van de economie moet hoog op de agenda staan, zo vindt hij.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.