Driekwart van Amsterdamse Airbnb-adressen verdwenen na invoering van registratieplicht
Verhuurplatform Airbnb verloor in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. De gemeente hoopt zo eindelijk de overlast door het toerisme in de stad te beteugelen.
Begin deze maand verloor Amsterdam in één klap driekwart van het aanbod aan particuliere vakantiewoningen (vakantieverhuur en B&B) omdat een nieuwe registratieplicht van kracht werd, blijkt volgens de Volkskrant uit een peiling door de gemeente, uitgevoerd op 28 maart en op 4 oktober.
Amsterdam probeert de overlast en het onttrekken van huizen aan de woningmarkt door vakantieverhuur al langer te bestrijden. Zo gelden beperkingen als een maximum van 30 dagen per jaar en hooguit vier personen per adres. De verhuurplatforms delen geen gegevens, wat controle lastig maak.
Boete
Sinds 1 oktober mogen daarom alleen nog particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente hun woning aanbieden op verhuurplatforms als Airbnb. Die kunnen vanaf volgend jaar een boete krijgen als ze toch ongeregistreerde verhuurders accepteren.
De registratieplicht maakt het voor de gemeente mogelijk om meer informatie over de aanbieders te krijgen. Daarnaast maakt Airbnb nu gebruik van een zogenoemd ‘City Portal’, wat overleg tussen gemeente en het platform mogelijk maakt. Boze buren kunnen klachten 24 uur per dag kwijt bij een hulplijn.
Onstuimig
De gemeente concludeert dat het aantal verhuuradressen in Amsterdam is gezakt van 18.715, naar 4.128. Het gaat om de aanbieders Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO. Het aanbod op het dominante Airbnb zakte nog sterker: van 16.648 naar 2.924.
Ondanks de strengere regels verwacht Airbnb zelf dat het aanbod blijft groeien. Ervaringen in andere steden zouden dat onderstrepen. Ook zou het aanbod buiten de grote steden ‘onstuimig’ groeien. Om het verhuur binnen de perken te houden, ‘proportionele regulering’, wordt de samenwerking met overheden versterkt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sligro ziet overname van Metro als ‘buitenkans’ voor verdere groei in België
VEGHEL - Een ‘buitenkans’, een ‘hele belangrijke stap’, maar ook een ‘flinke klus’. Zo typeren ze bij de Veghelse groothandel Sligro de overname van de negen Metro-vestigingen in België. Volgens het familiebedrijf heeft het in één klap landelijke dekking bij de zuiderburen bereikt. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Garnalenvissers voelen zich verraden na ‘oorlogsverklaring’: ‘Toekomst behoorlijk onzeker’
Voor de garnalenvissers in Harlingen voelt het als verraad. Net nu ze aan de slag kunnen met de aangescherpte stikstofeisen, krijgen ze kritiek van vijftien natuurorganisaties. Die willen de garnalenvisserij voorgoed de nek omdraaien. -
Van den Bosch uit Erp schaft 500 extra tankcontainers aan voor transport naar Afrika
ERP - Van den Bosch uit Erp ziet toenemende kansen in het transport over zeeën en oceanen. Het logistieke bedrijf heeft vijfhonderd tankcontainers aangeschaft. Deze zeecontainers worden ingezet voor het transport van producten voor de levensmiddelenindustrie voor de Afrikaanse markt. -
Tegenwind lijkt Musk niet te deren: winst Tesla schiet de lucht in
De fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft in het afgelopen boekjaar een recordwinst behaald, ondanks de hoge inflatie, economische tegenwind en problemen met onderdelenleveranties. Het concern, met miljardair Elon Musk aan het roer, behaalde een jaarwinst van 12,6 miljard dollar (11,5 miljard euro).
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
PREMIUM
Shell bijt van zich af in discussie over recordwinst
De recordwinst van Shell roept heftige emoties op. Maar het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?