Easyjet compenseert als eerste Europese luchtvaartmaatschappij CO2-uitstoot
EasyJet gaat als eerste luchtvaartmaatschappij in Europa de CO2-uitstoot van kerosine compenseren voor zijn passagiers. De prijsvechter gaat hier direct mee aan de slag, zo meldde het bedrijf vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.
Delen per e-mail
De maatschappij gaat de CO2-uitstoot compenseren door geld te investeren in duurzame projecten. Dit zijn projecten rond onder meer bosbouw, hernieuwbare energie en lokale initiatieven van gemeenschappen, waaronder zonneprojecten in India en waterputten in Oeganda en Eritrea.
Afgelopen jaar stootten de vliegtuigen van easyJet ongeveer 8,2 miljoen ton CO2 uit. Om die uitstoot te compenseren, denkt de luchtvaartmaatschappij in het eerste jaar ongeveer 25 miljoen pond, omgerekend ruim 29 miljoen euro, nodig te hebben. De rekening van de compensatie zal niet worden afgewenteld op de passagier, belooft de Britse maatschappij.
EasyJet, de nummer twee van Europa, is al langer bezig met verminderen van CO2-uitstoot; zo heeft de Britse luchtvaartmaatschappij de uitstoot voor elke kilometer die een passagier aflegde sinds 2000 verminderd met een derde. In 2022 moet de uitstoot met nog eens tien procent omlaag ten opzichte van drie jaar geleden. Dat denkt het bedrijf onder meer te kunnen realiseren met nieuwere vliegtuigen en vliegtuigmotoren en door het gewicht aan boord te verminderen.
Elektrisch vliegen
De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat de compensatie van CO2-uitstoot slechts een tijdelijke oplossing is tot er nieuwe technologieën zijn die de luchtvaart bij de bron duurzamer maken. ,,We willen hiermee een brug bouwen naar nieuwe innovaties en nieuwe technologieën", luidt de boodschap.
In dat kader maakte het Britse bedrijf vandaag ook bekend samen met vliegtuigmaker Airbus geld te gaan steken in onderzoek naar en ontwikkeling van hybride en elektrische vliegtuigen. Met de samenwerking met Airbus hoopt het bedrijf over ongeveer tien jaar zonder uitstoot binnen Europa te kunnen vliegen. De maatschappij werkt al samen met de Amerikaanse pionier Wright Electric die volledig elektrische vliegtuigen ontwikkelt. Die toestellen zullen naar verwachting pas op zijn vroegst rond 2050 beschikbaar zijn.
‘Goede stap’
Greenpeace vindt het besluit van easyJet om te investeren in technieken die schoon zijn een goede stap. ,,Ondertussen zou easyJet ook kunnen schrappen in het aantal korte vluchten, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Londen en hiervoor vervangende treinreizen aanbieden", reageert campagneleider Dewi Zloch van de milieuclub.
Tegelijkertijd zegt het de compensatie van CO2 geen oplossing te vinden. ,,Het maakt vliegen namelijk niet klimaatneutraal. Onze vliegvelden moeten kleiner zodat we minder CO2 uitstoten. Easyjet is een van de meest vervuilende bedrijven in Europa. Dus daar ligt een schone taak voor deze grote vervuiler”, aldus Zloch.
Meer initiatieven
In de luchtvaartsector vinden meer van dit soort initiatieven plaats. Onlangs maakte Sunweb, een van de grootste reisorganisaties van Europa, bekend voor alle pakketreizen de CO2-uitstoot te compenseren. Het benadrukte de reiziger geen extra kosten te berekenen, de reisorganisatie neemt de kosten van de CO2-compensatie op zich voor de vlucht, busreis, transfer en accommodatie. Het bedrag van de compensatie komt uit op meer dan 1 miljoen euro.
,,We zijn ons ervan bewust dat CO2-compensatie niet de oplossing voor klimaatverandering is, maar het is cruciaal om nu actie te ondernemen in de reisindustrie", zei Tim van den Bergh van Sunweb Group.
Verder in het nieuws
-
ACM Inval bij Vattenfall in onderzoek naar foute verkooppraktijken
Toezichthouder ACM is bezig met een inval bij het kantoor van Vattenfall (voorheen Nuon) Sales Force in Weesp. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. De waakhond verzamelt bewijs in het onderzoek naar foute verkooppraktijken door energieleveranciers. -
20.000 claims SGR na faillissement Thomas Cook
Meer dan 20.000 Nederlandse toeristen hebben een claim ingediend bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) na het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook. Er wordt tussen de 20 en 25 miljoen euro uitgekeerd, zegt een woordvoerder. -
Autogigant Van Mossel slaat slag in België
WAALWIJK/ANTWERPEN - Van Mossel Automotive Groep heeft de autobedrijven van familie Van Kelst met vestigingen in Schriek, Aarschot en Leuven en een KIA vestiging in Aarschot overgenomen. De overname is een stap om verder te groeien in België. Van Mossel wil een grote Belgische speler worden. -
Jong bedrijf Floryn hengelt 60 miljoen euro binnen voor investering in andere ondernemingen
DEN BOSCH - Floryn in Den Bosch, een snelgroeiend, jong bedrijf dat actief is in de markt van online krediet voor het midden- en kleinbedrijf, heeft zestig miljoen euro weten op te halen bij diverse financiers, waaronder de bank NIBC. Het fintechbedrijf Floryn (actief in de technologiegedreven financiële dienstverlening) kan met deze nieuwe financiering meer en grotere bedrijven helpen om te groeien. -
Miljoenenboete voor bedrijf om wissen appjes
Een bedrijf moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete van ruim 1,8 miljoen euro betalen, omdat medewerkers chats in WhatsApp hebben verwijderd of verlaten.
-
PREMIUM
Zorgt blokkeeractie boeren voor karige kerstmaaltijd? ‘Gebruik vooral je diepvries’
Moeten we bang zijn voor een karige kerstmaaltijd nu de boeren volgende week woensdag opnieuw actie gaan voeren tegen het stikstofbeleid? Ze zeggen nog niet wat ze precies gaan doen, maar de kans bestaat dat de bevoorrading van onder meer supermarkten minimaal een dag wordt gedwarsboomd. ,,Een tip: ga lekker uit eten tijdens de kerst.’’ -
PREMIUM
Betaalden 130.000 Nuon-klanten te veel voor hun energie? Rechter buigt zich over die kwestie
130.000 Nuon-klanten hebben een half jaar lang te veel voor hun energie betaald, oordeelt toezichthouder ACM. Nuon stortte het geld terug, maar vecht de claim over deze ‘onredelijke tarieven’ in 2017 wel aan bij de rechter. Vanmiddag diende de zaak. ‘Dit is stemmingmakerij’. -
Bankmedewerker gaf betaalgegevens tientallen klanten door aan privédetective
Een bankmedewerker heeft betaalgegevens van zeker zestig klanten gedeeld met een privédetective. Het ging om een vriendendienst, hij heeft er naar eigen zeggen nooit voor betaald gekregen. De bankier is op staande voet ontslagen. Ook mag hij twee jaar niet werken voor een bank, zo heeft de Tuchtcommissie Banken beslist.