Volledig scherm
Christine Lagarde is de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank. © REUTERS

EU-leiders benoemen Lagarde tot eerste vrouwelijke baas van Europese Centrale Bank

De EU-leiders hebben Christine Lagarde tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) benoemd. De 63-jarige Française kan nu officieel op 1 november aan de slag in Frankfurt.

Lagarde reageerde met een tweet en een foto van haarzelf met Mario Draghi, de huidige ECB-president. ,,Mijn oprechte dank aan de Europese leiders. Het is een eer om Mario Draghi op te volgen. Ik kijk ernaar uit samen te werken met de talentvolle staf van de ECB om de prijzen in de eurozone stabiel en de banken veilig te houden.”

Eerder had het Europees Parlement al groen licht gegeven voor de unanieme voordracht van de EU-ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroep. Voor de oud-IMF-baas en voormalig minister van Financiën en Landbouw in Frankrijk geldt een niet-verlengbare termijn van acht jaar.

Draghi stond de volle acht jaar aan het roer van de ECB. Op de eerste werkdag van de eerste vrouwelijke ECB-president begint de ECB met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro. Dit programma zal lopen zolang als nodig is.

  1. Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht
    PREMIUM

    Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht

    Albert Heijn is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar voelt de hete adem van Jumbo in de nek. Het Brabantse familiebedrijf opent tientallen winkels per jaar en kaapte en passant de deal met Hema voor de neus van AH weg. Moeten ze in Zaandam vrezen voor de sneltreinvaart waarmee Jumbo de supermarktwereld onveilig maakt of is de voorsprong van de marktleider niet meer in te halen? ,,De strijd gaat nog wel even door. Zonder omvang geen macht, kleinere ondernemers gaan eraan ten onder.’’