First Citizens Bank koopt failliete Silicon Valley Bank
Met videoDe Amerikaanse First Cititzens Bank neemt de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) over. De bank uit de staat North Carolina neemt alle tegoeden en leningen over van overheidsorgaan FDIC. De zeventien filialen van SVB gaan maandag open als First Citizens-kantoren.
De Silicon Valley Bank uit Californië, vooral actief in de technologiesector, kon zijn schulden niet meer betalen na een bankrun. Na een reddingsoperatie door de Amerikaanse overheid ging de bank onder de naam Silicon Valley Bridge Bank verder. De SVB deed veel zaken met techstart-ups.
Van de bezittingen van SVB koopt First Citizens Bank iets minder dan de helft. In totaal had SVB 167 miljard dollar aan bezittingen, waarvan First Citizens Bank 72 miljard dollar in handen krijgt. De overnemende bank krijgt een korting van 16,5 miljard dollar. De FDIC, die het beheer van SVB overnam na het omvallen, behoudt voor 90 miljard dollar aan bezittingen.
Leningen
Ook krijgt de dienst voor maximaal 500 miljoen dollar aan aandelen in First Citizens Bank. Bovendien deelt de FDIC mee in eventuele verliezen op de leningen van SVB. FDIC schat dat de totale redding van die bank zo’n 20 miljard dollar heeft gekost.
Lees verder onder de foto
First Citizens Bank is naar eigen zeggen een familiebedrijf. Met totale bezittingen van 109 miljard dollar en banktegoeden van zo’n 90 miljard dollar is de bank een stuk kleiner dan SVB. Zelfs na de bankrun die tot de ondergang leidde had die bank nog 119 miljard dollar van klanten in beheer.
Paniek
De afgelopen week was het paniek op de aandelenmarkten. Aandelen van banken en verzekeraars gingen wereldwijd onderuit vanwege de vrees voor een nieuwe bankencrisis. De SVB was namelijk niet de enige bank met problemen de afgelopen weken. Meerdere Amerikaanse banken zijn omgevallen en het Zwitserse Credit Suisse moest worden gered door UBS. De banken in Nederland moeten daarom voldoende vet op de botten hebben, bepleit bankpresident Klaas Knot van De Nederlandse Bank (DNB), die geen grote zorgen heeft over de banken in eigen land. ,,De Europese banken zijn weerbaar, ze hebben de afgelopen jaren hun kapitaalbuffers vergroot.’’ Dat stelt Europese banken in staat om eventuele verliezen op te vangen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Banken verdedigen lage spaarrente
-
Ziekteverzuim hoger dan ooit, kosten stijgen naar 27 miljard
Het ziekteverzuim in Nederland piekte vorig jaar naar 5,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim kostte de samenleving ruim 27 miljard euro, 9 miljard meer dan in 2021. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Vicepresident ECB ziet reeks renteverhogingen laatste fase ingaan: ‘Inflatie wordt minder hevig’
De reeks renteverhogingen van de Europese Centrale Bank om de hoge inflatie in te dammen loopt waarschijnlijk op zijn einde, zegt vicepresident Luis de Guindos. Hij verwacht dat de prijsstijgingen de komende maanden steeds minder hevig worden.
-
1
Europese gasprijs daalt naar laagste niveau in 2 jaar: ‘Het lijkt erop dat we Poetin te snel af zijn’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Nagelstudio's steeds populairder: 'Liever niet naar een salon die ook de haren of telefoonhoesjes erbij doet’
‘Hoe ga je daar geld mee verdienen?’, kreeg nagelstyliste Kiki van Gelder van haar vader te horen, toen ze haar salon opende. Inmiddels weten mensen wel beter: de branche groeit als kool. In vijf jaar tijd is het aantal nagelstylisten gegroeid met 44 procent.