FNV: Nieuwe cao winkelpersoneel is onaanvaardbaar
De nieuwe cao voor de 170.000 medewerkers in winkels is onaanvaardbaar en de totstandkoming ervan is een ondermijning van het cao-stelsel. Dat zegt FNV in een reactie op het akkoord dat branchevereniging INretail sloot met vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU Werknemers.
Delen per e-mail
Het onderhandelingsproces was anders dan normaal. Door de coronacrisis had een snel onderhandelingsresultaat, voor de partijen die akkoord gingen, de voorkeur boven lange onderhandelingen. Daardoor sluit de nieuwe cao grotendeels aan op bestaande afspraken.
Volgens FNV betekent het akkoord echter een achteruitgang voor de lonen van winkelmedewerkers. De ‘zeer minimale’ verhoging van de lonen wordt volgens de bond teniet gedaan doordat de pensioenen duurder worden. Verder hekelt FNV het dat medewerkers van winkels en distributiecentra niet betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen.
5 procent erbij
De FNV eist dat winkelmedewerkers er 5 procent meer loon bij krijgen. Dat moet een eerste aanzet zijn om de uurlonen stapsgewijs op te voeren tot minimaal 14 euro bruto voor volwassenen.
In de nieuwe cao Retail Non-Food, die van 1 januari tot 1 juli 2022 loopt, is afgesproken dat de lonen twee keer per jaar met hetzelfde percentage stijgen als het wettelijk minimumloon.
,,De coronacrisis creëert andere prioriteiten. Als sectorvertegenwoordigers kunnen we ons geen slepende discussies veroorloven. We moeten de schouders zetten onder versterking en toekomstbestendigheid van de sector. Dat levert behoud van werkgelegenheid op”, luidt de gezamenlijke verklaring van INretail en de vier overige vakbonden.
Fikse klap
Winkelketens in de non-foodsector kregen dit voorjaar een fikse klap door de coronapandemie. Een aantal kledingzaken sloot uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk de deuren. Lockdownmaatregelen zorgen daarnaast voor minder bezoekers in de winkelstraat als geheel. Toch zijn er ook winkels die juist goed presteren in coronatijd, zoals tuincentra en doe-het-zelfwinkels. De cao-partijen zeggen erop te vertrouwen dat werkgevers in goed presterende branches hun werknemers “extra waarderen”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FNV wil 5 procent loon erbij voor winkelpersoneel
De FNV roept op tot een loonsverhoging van 5 procent voor winkelpersoneel. De vakbond wil dat met name winkelketens die tijdens de coronapiek goed draaiden, vooroplopen en hun medewerkers structureel belonen. -
Update
Directie Big Bazar schrapt toeslagen, personeel pikt het niet en stapt naar rechter
Winkelmedewerkers van discountformule Big Bazar spannen een rechtszaak aan tegen hun werkgever, de Mirage Retail Group, vooral bekend van de Blokkerwinkels. Ze pikken het niet langer dat de directie verschillende toeslagen heeft geschrapt en vechten het aan bij de rechter. -
klachtenregen
Ikea grijpt in na vernietigende kritieken en neemt tijdelijk minder bestellingen aan
Door de ‘ongekend hoge vraag naar producten’ heeft Ikea de drastische beslissing genomen om tijdelijk minder nieuwe bestellingen aan te nemen. De huidige situatie met het coronavirus brengt volgens het woonwarenhuis ‘grote uitdagingen met zich mee’. ‘De klantenservice is drukker dan ooit tevoren. Het spijt ons dat we niet iedereen kunnen helpen zoals we zouden willen’, valt te lezen op de site van Ikea. -
Luxe vakantiehuizen nauwelijks meer te boeken voor krokusvakantie
Voor de krokusvakantie op zoek naar een huisje in een natuurrijke omgeving met faciliteiten als een sauna of jacuzzi? Succes! Bij verschillende aanbieders, van Natuurhuisje.nl en Belvilla tot Center Parcs en Landal, zijn de luxe huizen zo goed als op. -
video
Shell moet schadevergoeding betalen aan Nigeriaanse boeren
Shell is aansprakelijk voor de schade als gevolg van olielekkages in Nigeria. Dat bepaalde het Hof in Den Haag in een zaak die Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren aanspanden tegen Shell. Hoeveel Shell moet betalen wordt later bepaald.
-
Ook bij -10 graden mogen klanten de niet-essentiële winkel niet in
Ook al gaat het hard vriezen, het is en blijft verboden voor niet-essentiële winkels om hun klanten vanaf woensdag ín de zaak te ontvangen. Voor het afhalen van hun bestelling moeten klanten buiten blijven staan. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Volgens haar verandert het winterse weer niets aan de strenge voorwaarden die het kabinet eerder deze week bekendmaakte over het zogeheten click & collect-systeem. -
PREMIUM
Fabrikant Viking ontvangt honderden bestellingen per dag: 'Schaatsgekte nog groter door corona’
Bij schaatsfabrikant Viking in Almere is de schaatsgekte goed merkbaar. De bestellingen stromen binnen. Eigenaar Jaap Havekotte: ,,Nederland is altijd al een schaatsland geweest, maar corona maakt de schaatsgekte nog groter dan anders.” -
‘Duizenden zelfstandigen moesten onterecht toeslag terugbetalen’
Door een fout van de Belastingdienst hebben duizenden Nederlanders onterecht toeslagen moeten terugbetalen. De zogeheten leenbijstand moest uitkeringsgerechtigden aan de WW of bijstand helpen ontsnappen, maar hielp hen juist onbedoeld in de financiële problemen.