Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van ‘politieke druk’
Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken.
Delen per e-mail
‘De boodschap die we kregen, is dat we de politiek in de weg zitten’, zegt Herstel-NL in een verklaring. Om wie het precies gaat staat niet in het bericht vermeld. De campagne van de hevig bekritiseerde actiegroep gaat gewoon door. De voorzitter van Herstel-NL weigerde gisteravond telefonisch een reactie te geven.
Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) ontkennen de aantijgingen. Hoekstra stelt dat hij vorige week met de groep gesproken heeft, maar ontkent dat hij de club vroeg te stoppen met hun activiteiten. Van ‘t Wout zegt dat er volgens hem niet daarna nog met Herstel-NL is gesproken en dat ook hij hen niet verzocht heeft hun campagne te staken.
Vanaf 1 maart weer open
Volgens de plannen van Herstel-NL zou Nederland vanaf 1 maart weer ‘open’ kunnen. De actiegroep wil in actie komen ‘omdat de schade van de coronacrisis enorm is, dagelijks groeit en zeer ongelijk is verdeeld’. Herstel-NL heeft een concreet plan uitgewerkt dat het mogelijk zou maken Nederland met een beter coronabeleid uit de crisis te halen.
Via crowdfunding werd in korte tijd al meer dan 100.000 euro voor Herstel-NL opgehaald. Met dat geld financieren de initiatiefnemers, onder wie een groep artsen, economen en wetenschappers, hun opgezette campagne met reclame op billboards, radiospotjes en tv-commercials.
Toekomst onzeker
Maar de toekomst van Herstel-NL is na gisteravond onzeker. Econoom Barbara Baarsma, een van de initiatiefnemers, stapte om nog onduidelijke redenen uit het project. ‘Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-nl. Vanaf 23 februari 2021 ben ik niet langer bij Herstel-nl betrokken’, schreef ze op LinkedIn.
Op het account van voormalig CPB-directeur Coen Teulings, een van andere gezichten van Herstel-NL, verscheen dezelfde verklaring. Teulings wilde gisteravond geen toelichting geven. Econoom Bas Jacobs bevestigde wel aan de telefoon dat hij eruit is gestapt. Hij vindt dat Herstel-NL te veel een actiegroep is geworden en daar voelt hij zich niet prettig bij.
Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-nl
Eerder op de dag had voorzitter Robin Fransman van zich laten horen. ‘Wij zijn benaderd door kringen rond het kabinet met het verzoek om de campagne van Herstel-NL tijdelijk te staken tot na de verkiezingen. Daar gaan we ons vanavond over beraden’, twitterde Fransman.
Het is niet duidelijk wat hij precies met zijn tweet bedoelde. Later op de avond liet hij weten dat Herstel-NL doorgaat met de activiteiten. ‘Vanavond hebben bestuur en raad van toezicht van Herstel-NL en Artsencollectief zich in een gezamenlijke vergadering gebogen over het verzoek om de campagne tijdelijk te staken tot na de verkiezingen. Besloten is om de campagne voort te zetten’, stelde Fransman.
Standpunten
Op de achtergrond probeert Herstel-NL al langer de eigen standpunten over te brengen via een lobby bij politici in Den Haag. Ook kennen sommige aangesloten artsen de leden van het Outbreak Management Team (OMT) persoonlijk.
Het plan moet verdere schade aan de maatschappij helpen voorkomen. Door de corona-aanpak meer te baseren op de ‘reële gevaren’ van het virus en gerichte bescherming van kwetsbare groepen, zouden het onderwijs, de economie en het sociale leven snel weer op kunnen starten.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Kritiek
Het plan van Herstel-NL kan op zowel bijval als weerstand rekenen. Marcel Levi, de Nederlandse directeur van een groep ziekenhuizen in Londen, maakte in gesprek met deze site gehakt van het plan. ,,Wat wil die groep nou? Bejaarden in een reservaat stoppen, zodat wij naar festivals kunnen en lekker kunnen shoppen? Oudere mensen beschermen zichzelf nu toch al zoveel als ze kunnen? En ondanks dat, ondanks dat heel Nederland nog maar één bezoeker mag ontvangen en ondanks de avondklok, daalt het aantal besmettingen nog steeds maar moeilijk.”
Ook de satirische talkshow Zondag met Lubach haalde zondag uit. ,,Wat Coen Teulings zegt, is onzin: er zijn veel meer doden, en dat is mét lockdown. Zonder maatregelen was het nog veel erger geweest”, tierde presentator Arjen Lubach voor het oog van ruim 2 miljoen kijkers.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse politiek en justitie bezorgd over beursgekte
Leden het Amerikaanse Congres willen via hoorzittingen meer inzicht krijgen over het uitzonderlijke koersverloop van een aantal aandelen op de beurs. De aankondiging komt dagen nadat kleine beleggers zich via social media begonnen te organiseren om de beurswaarde van min of meer afgeschreven bedrijven flink op te pompen. -
PREMIUM
Franse ondernemers vangen daklozen op in eigen kantoor: ‘Kost ons eenmalig 1000 euro’
Ondernemers in de Franse stad Nantes namen een opmerkelijk initiatief: ze bieden daklozen gratis een slaapplek aan in hun kantoren. ,,Als de overheid dat doet, kost het 10.000 euro per jaar.” -
PREMIUM
Even wat bij Ali bestellen loopt straks in de papieren: ook btw bij bestellingen onder 22 euro
Die kleine bestelling bij AliExpress wordt straks een stuk duurder. Vanaf juli moeten webshops van buiten de EU ook btw gaan betalen over pakketjes tot 22 euro. -
Toezichthouder kijkt naar loonsverhoging bij supermarkten
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) praat met supermarkten over de loonsverhoging die zij hebben doorgevoerd. Grote supermarktketens hebben deze maand de salarissen van honderdduizenden werknemers verhoogd met 2,5 procent, maar dat is mogelijk een overtreding van de wet. -
PREMIUMInterview
Econome Baarsma: ‘Je gaat straks echt niet zes keer per week uit eten’
Anders dan premier Mark Rutte claimt, gaan de coronamaatregelen wel degelijk ten koste van de economie, stelt econome Barbara Baarsma. ,,Mijn oproep: wees daar transparant over.’’
-
Eigenaar Miss Etam en Steps vraagt uitstel van betaling aan
NXT Fashion, de eigenaar van de kledingwinkels Miss Etam en Steps, vraagt uitstel van betaling aan. Volgens het bedrijf van Martijn Rozenboom is de directe aanleiding de door de overheid ingestelde lockdown waardoor alle 44 winkels noodgedwongen moesten worden gesloten en de omzet vrijwel nihil is geworden. -
‘Duizenden zelfstandigen moesten onterecht toeslag terugbetalen’
Door een fout van de Belastingdienst hebben duizenden Nederlanders onterecht toeslagen moeten terugbetalen. De zogeheten leenbijstand moest uitkeringsgerechtigden aan de WW of bijstand helpen ontsnappen, maar hielp hen juist onbedoeld in de financiële problemen. -
PREMIUM
Shell wil sneller vergroenen, maar ambities van energiereus gaan milieuclubs niet ver genoeg
Powering Progress heet de stevige milieuambitie van Shell. In 2050 moet de uitstoot van CO2 naar nul worden teruggebracht. De milieubeweging reageert sceptisch op de plannen.