Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens en akkers in Flevoland. © ANP

Geen gezicht: weilanden vol met windmolens

De overgang naar schone energie dreigt het Nederlandse landschap nog verder te verrommelen. Rijksadviseur Berno Strootman maakt zich zorgen. ,,We staan aan de vooravond van een grondige verschuiving.''

Het Nederlandse landschap verkeert in zwaar weer, stelt landschapsarchitect Berno Strootman. Samen met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en stedenbouwkundige Daan Zandbelt vormt Strootman het College van Rijksadviseurs. Dat adviseert het kabinet gevraagd en ongevraagd over ruimtelijke ontwikkelingen. Zijn taak? Zorgen dat de kwaliteit van het landschap niet nog verder afbrokkelt.

Een flinke uitdaging gezien de explosie van bouwplannen in Nederland, nu de economie weer bloeit. Maar zeker ook vanwege de overgang naar schone energie. Die dreigt ons landschap grondig te veranderen, waarschuwt de Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. 

 1. Boerenblokkade leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermarkten
  PREMIUM

  Boerenblok­ka­de leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermark­ten

  De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zet alles op alles om de blokkade van distributiecentra van supermarkten door actievoerende boeren te voorkomen. Vandaag dient bij de rechtbank in Lelystad een kort geding waarmee het CBL de blokkades tracht te voorkomen. Het CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarkten, lege schappen en niet-verkrijgbare producten voor consumenten als actievoerende boeren woensdag distributiecentra gaan blokkeren.
 2. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

  Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

  In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotten, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotten flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottens overlijden.