Geen verwarming aan en koud eten: 600.000 huishoudens leven in energiearmoede
Ondanks de financiële compensatie leven steeds meer mensen in energiearmoede. Ruim 600.000 huishoudens hebben hoge energiekosten, wonen in een slecht geïsoleerd huurhuis en hebben een laag inkomen.
Dat blijkt uit onderzoek van TNO op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar leefden 90.000 huishoudens meer in armoede dan anderhalf jaar geleden. Vooral gezinnen met kinderen kunnen het niet meer bolwerken.
Volgens onderzoeker Peter Mulder van TNO betekent dat niet dat de financiële compensatie niet heeft gewerkt. Mulder: ,,De compensatiemaatregelen hebben ruim 400.000 huishoudens behoed voor energiearmoede. Onze inschatting is dat zonder deze ondersteuning het aantal energiearme huishoudens sinds 2020 verdubbeld zou zijn tot ruim één miljoen huishoudens in 2022.’’
Vorig jaar was er bijvoorbeeld de energietoeslag van 1300 euro per huishouden voor gezinnen met een inkomen van maximaal 1800 euro. Ook werd de belasting op energie verlaagd en in november en december kreeg iedereen 190 euro korting op de energierekening.
Zie hier hoeveel energiearmoede er in jouw gemeente is. Tekst gaat verder onder de kaart.
Geen verwarming aan
Maar dat was niet voldoende voor energiearme huishoudens. Het zijn gezinnen met lage inkomens. Zij zetten de verwarming niet aan, of warmen hun eten niet op om te bezuinigen. Vaak zijn het huurders in nauwelijks geïsoleerde huurhuizen die geheel afhankelijk zijn van de woningcorporatie of de particuliere verhuurder voor verduurzaming.
Gelijktijdig met het onderzoek naar energiearmoede hebben de onderzoekers gekeken naar de zorgkosten van deze groep mensen. Vooral kinderen onder de 18 jaar die leven in een koud tochtig huis waar de kachel uitstaat, bleken vaker dan gemiddeld in het ziekenhuis te belanden met bijvoorbeeld astmaklachten. Ook de geestelijke gezondheid is slechter door de geldzorgen.
De mensen die in energiearmoede leven hebben de grootste moeite om daaruit te ontsnappen. De kachel een graadje lager, zoals de rest van Nederland doet, kan niet, want die kachel staat al nauwelijks aan. Ze zijn al heel bewust bezig met bezuinigen.
Groei met name in steden
TNO rekende met een gemiddelde energieprijs van 0,45 euro per kWh elektriciteit en 1,78 euro voor een kuub gas in 2022. Het huidige energieplafond zit met respectievelijk 0,40 en 1,40 euro onder die gemiddelden. Maar of dat de armoede nu vermindert of dat er toch nog meer mensen bijkomen, heeft TNO nog niet gezocht.
De ruim 600.000 energiearme huishoudens gaven in 2022 naar schatting gemiddeld 12,7 procent van hun inkomen uit aan energiekosten, in 2020 was dat 9 procent. Door de stijgende energieprijzen waren ze 65 euro per maand meer kwijt, tot gemiddeld 190 euro in 2022. Zonder compensatie was dit gemiddelde bedrag naar schatting opgelopen tot ongeveer 260 euro per maand.
Vooral in Noordoost-Groningen, Zuid-Limburg, Rotterdam, Den Haag, Arnhem en omgeving, Almelo en Enschede komt energiearmoede veel voor. De laatste twee jaar is de groei met name in de steden te vinden.
Uitweg
Er is volgens onderzoeker Mulder maar één uitweg: verduurzamen, en dan de huurhuizen met de slechtste energielabels het eerst. 415.000 gezinnen met energiearmoede wonen in een huis met label F en G. Dergelijke huizen zijn alleen tegen torenhoge kosten warm te krijgen. Als de woning beter wordt geïsoleerd, raken de gezinnen uit de armoede en verbetert de gezondheid van de bewoners. Mulder wijst erop dat dit veel gezondheidskosten kan voorkomen.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Vermogensbeheerder BlackRock overweegt bod op Credit Suisse’
De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, denkt na over een bod op de geplaagde Zwitserse bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. BlackRock wil volgens hen een overname door de Zwitserse bank UBS voorkomen. -
Ook Essent heeft nu vaste contracten onder het prijsplafond
Energiebedrijf Essent biedt vanaf nu vaste contracten aan ‘net onder’ het prijsplafond, heeft bestuursvoorzitter Resi Becker woensdag gezegd tijdens een toelichting op de jaarresultaten. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
‘UBS in gesprek over overname Credit Suisse’
De Zwitserse bank UBS voert gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname van de geplaagde bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de gesprekken.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Meer werkuren voor vrouwen? ‘Alleen als de zorgtaken beter worden verdeeld’
Vrouwen kunnen alleen meer uren werken als de zorgtaken in het gezin beter worden verdeeld. Dit zeggen vakbonden FNV en CNV over de campagne waarmee het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrouwen oproept te overwegen meer uren in de week te werken. -
PREMIUM
Afhankelijkheid van Chinese zonnepanelen zorgt voor ongemak in Duitsland
Duitsland verkwanselde tien jaar geleden de zonnesector. Tegenwoordig zijn de Duitsers volledig aangewezen op de productie van zonnepanelen in China. Het ongemak daarover is groeiende.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerL. Jong
M.T. Savenije
Wisse