Hoge energierekening bedreigt winstgevendheid bedrijven
De hoge energieprijzen kunnen veel bedrijven in de problemen brengen. Als ze de hogere kosten niet kunnen doorberekenen wordt de hele winst weggevaagd. Dat blijkt uit een onderzoek van ABN Amro naar de gevolgen van de hoge energieprijzen voor de industrie. De bank keek naar de twintig meest energie-intensieve industrieën in Nederland.
,,We gaan er van uit dat de gasprijs ook volgend jaar nog een stuk hoger ligt dan de afgelopen jaren’’, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bij ABN Amro. En de gevolgen zijn fors blijkt uit het onderzoek. Hogere prijzen en teruglopende winsten zijn twee waarschijnlijke gevolgen. ,,Er staat ons nog heel veel te wachten.’’
Alleen al de twintig meest energie-intensieve sectoren hebben in een normaal jaar een energierekening van zo’n 7 miljard euro. Dit jaar zijn de variabele energietarieven al 3,5 keer zo hoog als de afgelopen jaren. Dat betekent dat bedrijven voor miljarden meer aan energie kwijt zijn.
Flexibele contracten
De grote verbruikers hebben over het algemeen de prijzen voor hoogstens een paar maanden vastgezet. Langlopende contracten zijn er weinig, omdat die meestal hogere tarieven hebben dan de dagprijzen. Bovendien geldt bij langlopende contracten vaak een afnameplicht, wat de flexibiliteit van de bedrijven beperkt.
Bedrijven voelen de hogere prijzen dus al of zullen ze binnenkort gaan merken. Sectoren die zwaar getroffen worden zijn onder andere de glastuinbouw, chemie, papierindustrie, metaalproducenten, voedingsindustrie, wasserijen en de producenten van bouwmaterialen. Vooral bij de fabricage van bakstenen en cement wordt veel energie verbruikt.
Het wordt spannend in hoeverre bedrijven er in slagen die hogere kosten door te berekenen aan de afnemers. Veel bedrijven hebben maar kleine marges. Als ze de hogere prijzen niet kunnen doorberekenen vaagt dat de hele winst weg. Dat speelt bij de glastuinbouw, de chemie, maar ook bij de meelindustrie bijvoorbeeld.
Doorberekenen
In hoeverre bedrijven de kosten kunnen doorgeven aan de afnemers is onzeker. De glastuinbouw kan bijvoorbeeld moeilijk kosten doorberekenen als er tegelijkertijd veel aanbod van goedkope groente uit Spanje of Marokko is. Metaalbedrijven die aan de auto-industrie leveren staan ook behoorlijk zwak tegenover de inkoopmacht van de autofabrikanten. Dat geldt ook voor de voedingsindustrie. De supermarkten zullen niet staan te springen om hogere prijzen te betalen.
In veel sectoren wordt ook gewerkt met langjarige contracten. Dan staat de prijs ook vaak vast. Dan is het voor toeleveranciers moeilijk om tussentijds de prijs aangepast te krijgen.
Een zwakke onderhandelingspositie hangt vaak samen met kleine marges. De kans dat bedrijven in de verliezen raken is dan ook groot. Dat hoeft nog niet direct desastreus te zijn. ABN Amro verwacht dat de energieprijzen in 2023 weer terugkeren naar meer normale niveaus. Bedrijven die wat vet op de botten hebben zullen minder moeite hebben met de hoge energieprijzen dan bedrijven die er financieel al zwak voorstaan.
Minder vraag van consumenten
De hoge energieprijzen raken de bedrijven ook op een andere manier. De vraag van consumenten naar producten zal minder worden, is de vrees. Ten eerste moeten huishoudens een groter deel van hun inkomen aan de eigen energierekening besteden.
Als producten duurder worden betekent dat ook minder vraag van de consument naar die producten. Er is simpelweg minder geld te besteden. Een tijdje kan de consument de miljarden aan spaargeld nog gebruiken voor extra consumptie, maar die kans lijkt niet erg groot. Zeker als de situatie wat onzeker wordt houden huishoudens graag een spaarbuffer aan.
Niet alle bedrijven hebben last van de hogere energieprijzen. Bedrijven die eigen energie opwekken of erg energie-efficiënt werken hebben een duidelijk kostenvoordeel. Dat zal alleen maar groter worden naarmate de energieprijzen langer hoog blijven. Verduurzaming loont, concludeert ABN Amro daarom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Hogere energierekening gecompenseerd met ruim 400 euro per huishouden
Het demissionaire kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren. Huishoudens kunnen rekenen op gemiddeld ruim 400 euro compensatie, zo laat demissionair staatssecretaris Yeşilgöz weten. De tegemoetkoming geldt voor één jaar en kost in totaal 3,2 miljard euro. Het is de bedoeling dat de compensatie op 1 januari 2022 ingaat. -
PREMIUMEnergiearmoede
Tot wel 170.000 extra Nederlanders in de kou bij hoge gasprijs
Het aantal Nederlanders dat de energierekening niet of nauwelijks kan betalen, zal flink oplopen als de gasprijs hoog blijft. Dat verwachten onderzoekers van TNO. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Amazon, Google, Microsoft: het regent ontslagen in de Amerikaanse techwereld
Vandaag maakte Alphabet, het moederbedrijf van Google, bekend dat het wereldwijd zo’n 12.000 banen schrapt. Ook techgiganten Microsoft en Amazon schrappen tienduizenden banen, en dit zijn zeker niet de enige voorbeelden van techbedrijven die hard in het personeelsbestand snijden. Wat is er aan de hand in Silicon Valley?
-
PREMIUM
Prijzen groente en fruit zullen stijgen door gascrisis, maar wanneer en hoeveel?
EINDHOVEN - Worden de paprika's duurder? Wat gaat een bosje rozen doen? De extreme energieprijzen raken telers van groente, fruit en bloemen hard. Dat zal ook gevolgen hebben voor de prijzen in de winkels. Hoe het precies uitpakt, is nog ongewis. ,,We zitten in een wereldmarkt.” -
-
-
Rabobank-bankier Barbara Baarsma dient ontslag in
Topbankier Barbara Baarsma (53) stapt onverwachts op bij de Rabobank. De bekende econoom werkte in totaal zeven jaar bij de bank en vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.