Horecagasten blijven naar sterrenrestaurants gaan, ondanks hoge inflatie
Sterrenrestaurants hebben niet te klagen over de animo. Ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid blijven de gasten komen, blijkt uit een rondgang langs verschillende restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren.
Bij driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bijvoorbeeld zitten de reserveringen ‘al tot aardig ver in de toekomst vol’. ,,Wat dat betreft hebben wij met ons restaurant zeker geen moeite om gasten aan te trekken. Een prachtige luxepositie. Wat de bestedingen betreft merken we dat onze gasten wat uitbundiger zijn geworden in hun uitgaves na corona", klinkt het.
Ook bij Aan de Poel in Amstelveen, met twee sterren, gaan de zaken uitstekend. ,,Het gaat erg goed met de reserveringen. We zijn erg tevreden met hoe het gaat. Ook zijn er geen problemen met personeelstekorten. Wat dat betreft zitten we in een luxepositie", laat het in een reactie weten.
Parkheuvel in Rotterdam, ook twee sterren, geeft aan dat vorig jaar al goed werd gedraaid en dat de omzet dit jaar verder stijgt. ,,Dus dat is heel goed. Als gasten eenmaal binnen zijn dan is de ‘sky the limit’. De mensen die bij ons komen kunnen dat veroorloven en willen genieten.” Ook bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat gaan de zaken prima. “Het restaurant draait lekker door.”
Hogere prijzen
Tegelijkertijd ontkomen ook de sterrenzaken er niet aan om de hogere prijzen voor levensmiddelen en energie door te rekenen. ,,Zeker hebben we wat gemerkt van de gestegen prijzen. We hebben het zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen, maar ook wij hebben onze prijzen recentelijk iets moeten verhogen”, zegt De Librije.
,,We vragen natuurlijk hogere prijzen, dat kan niet anders. Maar mensen weten waar ze voor komen dus dat raakt ons niet”, voegt Parkheuvel eraan toe. De Kromme Watergang zegt er gek van te worden. ,,Het is niet leuk meer. Alle kosten zijn gemiddeld zo’n 15 procent omhoog en dan zwijgen we maar over elektra en gas. Wij moeten daardoor helaas de prijzen omhoog doen.”
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland bevestigt het beeld dat het ‘ondanks de coronaschulden en energiecrisis’ over het algemeen goed gaat met sterrenzaken. ,,We kunnen niet zeggen hoe sterrenzaken er financieel voorstaan op dit moment. Wat we wél kunnen zeggen is dat de meeste horecaondernemers op dit moment een gezonde spanning hebben voor de Michelinsterren die binnenkort weer worden uitgereikt.”
De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector. Op 24 april vindt de uitreiking plaats.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMkort geding
Vrouwen woest over obsessieve voortplantingsdrift van spermadonor Jonathan: 'Hij laat zich niet tegenhouden’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Osse Synaffix voor 100 miljoen in handen van Zwitsers concern
OSS/BAZEL - Het succesvolle en snelgroeiende biotechnologische bedrijf Synaffix, gevestigd op Pivot Park in Oss, komt in Zwitserse handen. De Osse onderneming is voor een bedrag van, in eerste instantie, 100 miljoen euro overgenomen door de Zwitserse wereldspeler Lonza.Oss -
Staking bij Mars in Veghel afgewend; vakbond en directie weer in gesprek
VEGHEL - Geen staking bij Mars in Veghel. Dat is de uitkomst van een 'goed gesprek’ tussen de vakbond FNV en de directie van de zoetwarenfabriek. Aanvankelijk zou het personeel van Mars in Veghel vandaag staken, maar deze staking is opgeschort.Veghel -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUMzeven vragen
‘Hoeveel geld uiteindelijk in jouw pensioenpot komt, zie je pas bij overgang naar nieuwe stelsel’
-
-
-
PREMIUMColumn
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
De generatie 50-plussers is opgevoed onder het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, wat een bescheiden generatie heeft opgeleverd die liever geen fouten maakt. Ilse (54) heeft van die opvoeding nog steeds last en zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34), zij heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’