Huishoudens gaan er maandelijks fors op achteruit: gemiddeld 40 euro minder in de knip
Nederlandse huishoudens gaan er dit jaar fors op achteruit in de portemonnee, omdat tal van zaken duurder zijn geworden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend dat gezinnen het maandelijks gemiddeld met zo’n 40 euro minder moeten doen.
De terugval kan zelfs nog verder oplopen tot wel 100 euro voor tweeverdieners met meerdere kinderen. En huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten zelfs rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
,,We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben’’, vat Nibud-directeur Arjan Vliegenthart de vele onderzochte koopkrachtplaatjes in een verklaring samen. Zulke sterke koopkrachtdalingen als dit jaar zijn volgens het Nibud de laatste jaren niet meer voorgekomen.
Boosdoener
De grootste boosdoener is de hoge inflatie, constateren onderzoekers van het instituut. Die is flink opgelopen door de hoge energieprijzen. Het Nibud was in september al somber over de koopkrachtprognoses. Maar toen was nog niet te voorzien dat met name gas en elektriciteit zo sterk in prijs zouden toenemen als de afgelopen maanden is gebeurd.
Inflatie; het zorgt voor die hogere prijzen. Maar hoe werkt het nou precies? Econoom Charan van Krevel (Radboud Universiteit) geeft je een basisles economie en vertelt je wat je centen waard zijn. De tekst loopt verder onder de video.
De door het kabinet verlaagde belasting op energie compenseert de hogere energierekening wel voor een deel. En huishoudens met een laag inkomen kunnen van de gemeente ook een extra tegemoetkoming krijgen voor de energiekosten. Volgens de onderzoekers is dat evenwel niet genoeg om de gehele koopkrachtdaling op te vangen.
Inflatie 3 procent
Het Nibud heeft gerekend met een inflatie van 3 procent, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet voor dit jaar. Als de inflatie nog verder oploopt zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden, waarschuwt het instituut.
Vliegenthart maakt zich vooral zorgen over ‘de meer dan 2 miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen.’ Bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering en mensen met een hoge huur, lijken structureel klem te zitten. Ook voor ouderen met alleen AOW en een klein pensioen is deze koopkrachtdaling waarschijnlijk zwaar.
Maar veel meer Nederlanders zullen goed op moeten letten. ,,Velen krijgen deze week een loonstrookje waarbij het nettosalaris hoger is dan wat ze vorig jaar kregen, en toch vliegt het geld sneller de portemonnee uit’’, legt Vliegenthart uit. ,,Het hogere salaris verdwijnt na een paar keer boodschappen doen door de hogere prijzen in de supermarkt.’’
Wat de plannen uit het recente coalitieakkoord voor de portemonnee betekenen, kan het Nibud nog niet zeggen. Aan die berekeningen wordt nog gewerkt.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Prijzen stijgen in recordtempo: hoogste inflatie in 25 jaar
De prijzen blijven in recordtempo stijgen. In december lagen de prijzen in Nederland 6,4 procent hoger dan in december 2020. Dat is de hoogste inflatie in 25 jaar. -
Topman Krein Bons verlaat na kwart eeuw schoenenwinkel VanHaren in Waalwijk
WAALWIJK - Schoenenwinkelketen vanHaren in Waalwijk krijgt een nieuwe topman. Directeur Krein Bons vertrekt na 26 jaar. Bons wordt opgevolgd door Han Sterk die eerder werkte voor onder meer Hugo Boss en Only for Men. -
PREMIUMVIDEO
Rutte IV onder vuur om zorgplan: ‘Onacceptabel dat kabinet hier het mes in zet’
Het kabinet-Rutte IV heeft vandaag een klus aan het verdedigen van zijn regeerakkoord. Naast de oplopende staatsschuld en teruglopende koopkracht ligt er ook een plan om te korten op het aantal mensen dat in verpleeghuizen werkt. De zorg voor ouderen verslechtert daardoor. Oppositiepartijen willen dat het kabinet het plan intrekt. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Gepensioneerden zijn enige groep die er komende jaren in koopkracht op achteruitgaat
Gepensioneerden zijn de enige groep die er de komende jaren in koopkracht op achteruitgaat. Vooral de hoge inflatie hakt er stevig in. Dat leidt tot boosheid bij senioren. -
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer