Volledig scherm
exterieur © De Vrijbuiter megastore in Roden. © Google Street View

Kampeerwinkel Vrijbuiter is failliet

De kampeerwinkel Vrijbuiter is failliet. De 300 medewerkers blijven voorlopig nog aan het werk omdat de vier vestigingen in Roden, Zaandam, Gouda en Roermond openblijven. De curatoren mikken op een doorstart.

Vorige maand vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. Helemaal onverwacht kwam dat niet. Moeilijke marktomstandigheden, langjarige financiële verplichtingen en groeiambities hebben het bedrijf parten gespeeld, laten de curatoren weten. 

De kampeerwinkel verkeerde in 2014 ook al op het randje van faillissement. De toenmalige directeur Steven de Raad besloot destijds tot een grondige ombouwoperatie in de hoop een eind te maken aan het saaie, stoffige imago van de winkels.

De Vrijbuiter, naar eigen zeggen de grootste kampeerwinkel sinds 1985, werd opgericht door Jaap van Zuijlekom. De eerste en ook grootste vestiging kwam in Roden. 

Het bedrijf oefende vanaf het begin een aantrekkingskracht uit op kampeerders en recreanten. In 2008 zijn er drie winkels bij gekomen. In het hoogseizoen werken zo’n 300 mensen in de kampeerhallen, in het laagseizoen ruim honderd.

Er hebben zich inmiddels bij de curatoren al meerdere kandidaten gemeld voor een doorstart.