Volledig scherm
De meeste Nederlanders zijn voor het pensioenakkoord blijkt uit een peiling. © Marc Bolsius

‘Meeste Nederlanders zijn voor het pensioenakkoord’

De meeste Nederlanders zijn voor het pensioenakkoord waar de bonden zich nog over moeten uitspreken. Mensen ouder dan 65 jaar zijn er het meest over te spreken. Vooral bij de achterban van het CDA en de PvdA is een grote meerderheid voor. 

Dat blijkt uit een opinie van Maurice de Hond. Bij de SP en de PVV kunnen de meeste kiezers zich juist niet vinden in de verschillende onderdelen van het pensioenakkoord. 

Dat de zekerheid van de hoogte van het pensioen wegvalt omdat ‘’er meer wordt gespaard voor het eigen pensioenpotje’' vinden vooral mensen tussen 35 en 55 jaar een slechte zaak. Driekwart van de ondervraagden noemt het positief dat het in het akkoord makkelijker wordt gemaakt om met de werkgever afspraken te maken over een pensioen dat drie jaar eerder ingaat. Een deel van dat, relatief iets lagere, pensioen wordt dan ook eerder uitbetaald.

Dat de AOW-leeftijd pas in 2024 naar 67 jaar gaat (en niet al in 2021) valt goed bij ruim de helft van de groep tussen 55 en 64 jaar, maar slecht bij Nederlanders onder de 35 jaar. Slechts 5 procent ziet dat zitten. 

Op basis van deze peiling is volgens De Hond geen prognose te geven voor de uitslag van het referendum onder de vakbondsleden over het pensioenakkoord. Een meerderheid van de leden stemt in de peiling weliswaar voor, maar bij drie eerdere landelijke referenda bleek volgens hem dat tegenstanders vaker komen opdraven dan voorstanders. FNV-hoofdonderhandelaar Tuur Elzinga hoopt dat het pensioenakkoord door de stemming komt

  1. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
    PREMIUM

    Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

    VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.