Miljardenverlies voor Air France-KLM, omzet KLM duikelt meer dan 75 procent
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in het tweede kwartaal nog meer verlies geleden dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Omdat vrijwel alle vliegtuigen een deel van de afgelopen periode aan de grond moesten blijven, liep het operationeel verlies op tot 493 miljoen euro. De omzet duikelde met meer dan 75 procent.
Delen per e-mail
Daarmee deed KLM het aanzienlijk beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Onder meer door strengere lockdownregels in Frankrijk zette de Franse luchtvaartmaatschappij een bijna 87 procent lagere omzet in de boeken.
Beide bedrijven vervoerden maar een fractie van het aantal passagiers dat vorig jaar in dezelfde periode in het vliegtuig stapte. Bij KLM was dat 5 procent, bij Air France 4,8 procent. Budgetluchtvaartmaatschappij Transavia vervoerde zelfs maar 1,8 procent van het aantal passagiers van vorig jaar.
Iets positiever
Heel Air France-KLM haalde een omzet van 1,2 miljard euro, tegen 7 miljard euro vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen die werden genomen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France. Verdere beslissingen over een verkleining van de vloot zijn nog niet genomen, laat KLM-topman Pieter Elbers weten.
Voor de komende kwartalen is moederbedrijf Air France-KLM iets positiever. Het bedrijf verwacht dat in de lopende periode 45 procent van alle vluchten die normaal zouden worden uitgevoerd, vertrekt. Daarmee is het bedrijf wat positiever gestemd dan bij de eerstekwartaalcijfers. In het vierde kwartaal zou het aandeel moeten zijn opgelopen tot 60 procent.
‘Heel langzaam herstel’
Het concern houdt daarbij een slag om de arm omdat het herstel sterk afhankelijk is van ontwikkelingen rond het coronavirus. KLM-topman Elbers spreekt ook van ‘een heel langzaam herstel’. ,,Er is ook veel onzekerheid en het gaat niet in een rechte lijn. Het is echt twee stappen vooruit, een stap terug.”
Elbers benadrukt overigens dat de cijfers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog slechter waren geweest zonder de NOW-steun van de overheid.
Dat was niet de enige steun die KLM kreeg vanuit Den Haag. Mede door staatssteun van de Franse en de Nederlandse overheid had Air France-KLM eind juni 14,2 miljard euro beschikbaar aan geld en mogelijk krediet.
Staatssteun
De staatssteun bestond uit een directe lening van 1 miljard euro met een looptijd van 5,5 jaar, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro. Het kabinet stelde wel forse eisen aan de steun voor KLM. Zo moest het personeel salaris inleveren, moest er gesneden worden in de kosten, kwamen er minder nachtvluchten en moest er milieuvriendelijker worden gevlogen.
In oktober moet er een uitgewerkt plan liggen, met daarin de aanpassingen aan de nieuwe economische situatie. Air France maakte al bekend 7600 arbeidsplaatsen te willen schrappen om zich aan de situatie aan te passen. KLM komt pas vrijdag met een officieel aantal.
Loonsubsidie
KLM was bij de eerste ronde voor coronaloonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken. Air France kreeg eerder al 7 miljard steun van de Franse overheid. Daarmee komt het totaalbedrag aan staatssteun voor Air France-KLM op 10,4 miljard euro.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stewardessen verruilen Boeing voor ouderenzorg
Stewardessen die worden ontslagen bij het noodlijdende KLM kunnen terecht in de ouderenzorg. Datzelfde geldt voor medewerkers van de horeca en reisbureaus. Voor deze groepen worden speciale omscholingsprogramma's ontwikkeld. Dat melden zorgbestuurders Conny Helder en Jacqueline Joppe in een interview met BN DeStem. -
Hema-baas haalt uit naar AH om ‘uitverkoop’ handdoeken: ‘Niet solidair’
Hema-baas Tjeerd Jegen heeft via het sociale netwerk LinkedIn hard uitgehaald naar Albert Heijn. Jegen is niet te spreken over het feit dat de supermarktketen middenin een lockdown niet-essentiële producten als handdoeken en badmatten in de Bonus-aanbieding gooit. ‘Dit is blijkbaar retail-solidariteit.’ -
PREMIUM
Barcelona / video Spanje in Europa zwaarst getroffen door pandemie: ‘Toeristen zorgden voor leven hier op straat’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt sterk per stad, provincie of land. Spanje is economisch het zwaarst getroffen van alle EU-landen, vooral omdat het toerisme is weggevaagd. Dat is goed te zien rond de Sagrada Familia, een van Barcelona's grootste trekpleisters. -
Google sluisde minstens 128 miljard euro weg via Nederland
Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf. -
Piloten KLM willen onder eis loonoffer uit, maar Hoekstra geeft geen sjoege
KLM-piloten vinden het onterecht dat zonder enige inspraak is bepaald dat ze minimaal 20 procent salaris moeten inleveren. Zij willen dat het noodlijdende luchtvaartbedrijf opnieuw gaat onderhandelen met minister Wopke Hoekstra. Politiek Den Haag is echter niet onder de indruk.
-
Honderden geldstortautomaten uitgezet vanwege nieuwe vorm van plofkraak
Banken zetten per direct alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten uit waarbij gebruik wordt gemaakt van een sealbag. Dat hebben ze op advies van de politie besloten na een nieuwe vorm van een plofkraak eerder deze week op zo'n automaat, waar ondernemers contant geld verpakt in speciale zakken kunnen storten. -
PREMIUM
Bij Kusters in Oss maken ze graag het moeilijk maakbare en daar profiteert ASML dankbaar van
OSS - Het kan ze eigenlijk niet fijn, precies of ingewikkeld genoeg zijn. Bij Kusters Precision Parts in Oss maken ze het liefst hoog nauwkeurige producten. Voor de semiconductor-, farmaceutische- automotive-, ruimtevaart- en voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf wil op Vorstengrafdonk in Oss fors groeien. -
PREMIUM
Waarvan Akte Duizenden euro’s en een illusie armer melden de ouders zich weer bij mij
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week wil een ondernemerspaar hun zoon klaarstomen als opvolger, maar dat gaat niet helemaal volgens plan.