Volledig scherm
PREMIUM
De handelsvloer van de beurs in New York. © AP

Na de vrees: tijd voor euforie op de beurs

In Amsterdam nadert de AEX de grens van 600 punten. Dat zou de hoogste stand sinds 2001 betekenen voor de index van de 25 belangrijkste aandelen. In de VS hebben de Dow Jones en de S&P 500 deze week al de oude records gebroken.

Het kan bij de handelsbeurzen momenteel niet op. Drie maanden geleden was het nog somberheid troef. Er dreigde immers een recessie in Europa, de 'harde brexit' hing als een zwaard van Damocles boven de EU, en de handelsoorlog tussen de VS en China escaleerde per week. Al die ellende zou terug te zien zijn in de winstcijfers van bedrijven. Logisch dus dat met spanning werd uitgekeken naar de winstcijfers over het derde kwartaal. En die vallen tot nu toe alleszins mee. Veel bedrijven doen het beter dan verwacht, andere minder slecht dan gevreesd. ,,En misschien nog belangrijker, bedrijven zijn optimistischer over de vooruitzichten'', zegt Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij vermogensbeheerder Actiam.

  1. Boerenblokkade leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermarkten
    PREMIUM

    Boerenblok­ka­de leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermark­ten

    De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zet alles op alles om de blokkade van distributiecentra van supermarkten door actievoerende boeren te voorkomen. Vandaag dient bij de rechtbank in Lelystad een kort geding waarmee het CBL de blokkades tracht te voorkomen. Het CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarkten, lege schappen en niet-verkrijgbare producten voor consumenten als actievoerende boeren woensdag distributiecentra gaan blokkeren.