Nederland zorgt wereldwijd voor 40 miljard euro aan natuurschade
Nederland veroorzaakt voor 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit door water- en luchtvervuiling, landgebruik en klimaatverandering. Meer dan de helft van de schade wordt in het buitenland aangericht.
Dat blijkt uit een studie van ABN Amro naar de kosten van het verdwijnen van biodiversiteit. Een gezonder en diverse natuur levert de samenleving zogenoemde ecosysteemdiensten. Dat gaat onder andere over voedsel, medicinale ingrediënten en koolstofopslag. Maar ook om het filteren van lucht en water en recreatieve diensten.
Minder biodiversiteit kan ook leiden tot het verdwijnen van insecten die nodig zijn om planten te bestuiven, wat tot een verdere afname van biodiversiteit leidt. Aan die diensten is een waarde te hangen. Zo kan de schade berekend worden van het verlies aan biodiversiteit. De 40 miljard euro schade komt neer op 2300 euro per inwoner.
Kap regenwoud
Het grootste deel van de kosten wordt in het buitenland gemaakt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de kap van regenwoud om veevoer te telen voor Nederlands vee, of de aanleg van palmolieplantages. Maar ook watervervuiling door de productie van rundvlees in Argentinië. Dat zorgt ervoor dat de Nederlandse landbouw en voedingsmiddelenindustrie verantwoordelijk is voor bijna een kwart van alle schade.
Zij zijn niet de enige grote vervuilers. Ook de industrie doet een flinke duit in het zakje. Maar ook sectoren als de zakelijke dienstverlening en IT zorgen voor afnemende biodiversiteit. Dat komt dan bijvoorbeeld omdat ze veel energie verbruiken en er zeldzame metalen gebruikt worden in de apparatuur. Het delven van die zeldzame metalen zorgt eerder in de keten voor afname van de biodiversiteit.
Consumenten
Het zijn niet alleen de producenten die bijdragen aan verminderde biodiversiteit. Consumenten die het duurdere, duurzaam geproduceerde voedsel laten liggen dragen ook bij aan de verminderde biodiversiteit.
De bank ziet verschillende mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Zo moeten de werkelijke kosten verrekend worden in de producten. Nu gebeurt dat niet, een van de redenen dat milieuvervuilende producten goedkoper zijn dan duurzame. Door de milieukosten wel mee te nemen in de producten betaalt de afnemer voor die schade.
Actie
Maar het begint allemaal bij kennis. Duidelijk moet zijn wat de impact op biodiversiteit is van bijvoorbeeld soja uit Brazilië of kunstmest uit Belarus. Dan kunnen met de producent afspraken gemaakt worden om de negatieve invloed te verkleinen. Zeker als daar financieel voordeel tegenover staat, zal die bereidheid groter zijn.
Daarnaast adviseert de bank om met kleine, concrete stappen te beginnen. Die leveren direct voordeel op en dat motiveert. Maar zeker zo belangrijk is dat overheden bedrijven gaan dwingen om direct actie te gaan ondernemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amazon schrapt ruim 18.000 banen: ‘Grootste banenreductie in geschiedenis van bedrijf’
Webwinkelconcern Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen. Dat heeft topman Andy Jassy aan de medewerkers laten weten. Het gaat om de grootste banenreductie in de geschiedenis van Amazon en is een nieuw signaal dat grote techbedrijven een omslag doormaken. In de sector zijn de laatste maanden al verschillende grote ontslagrondes aangekondigd. -
PREMIUM
Ongeduldig Ardena bouwt nieuwe cleanrooms aan Kantsingel: ‘Groeien uit ons jasje op Pivotpark’
OSS - Rechtstreeks voortgekomen uit de ‘restanten’ van Organon, gaat het Ardena in Oss aardig voor de wind. Het farmaceutische bedrijf kon op Pivot Park op dit moment niet verder groeien, besloot niet af te wachten en nieuw te bouwen aan de Kantsingel. Met als doel om meer en grotere klanten in de hele wereld te bedienen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Aantal faillissementen stijgt, maar blijft historisch laag
Het aantal faillissementen neemt toe. Maar er gaan nog steeds historisch weinig bedrijven bankroet blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Grote Ontslaggolf waait over uit Amerika, 1 op de 5 werknemers wisselt van baan
In het afgelopen jaar wisselde ongeveer één op de vijf werknemers van baan - zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. Volgens het UWV is dat aantal twee keer zoveel als tien jaar geleden.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUMREPORTAGE
Uniek in Nederland: bedrijf in Waalwijk maakt superveilig plastic van afgedankte koelkasten
WAALWIJK – Een afgedankte koelkast zo goed recyclen dat je van het plastic zelfs nieuw kinderspeelgoed mag laten maken. Zeldzaam in Europa, een unicum in Nederland. Bij Coolrec in Waalwijk kunnen ze het. Hoe? Nou zo. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.